info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare röjer efter lägenhetsexplosion

Ett lag ställningsbyggare stabiliserar våningarna under den lägenhet som exploderade i centrala Stockholm på onsdagen. En rivningsfirma röjer bort delar av fasad, tak och inredning i fastigheten.
Bobby Sörensen, ställningsbyggare

Lägenheten som exploderade ligger högst upp i ett sexvåningshus. Bjälklaget har rasat in. Under torsdagen arbetade ställningsbyggarna med att stabilisera hela våning tre. När det är klart går ställningsbyggarna vidare till de över våningarna. Rasrisken är stor.
– Vi är vana vid den här typen av jobb. Ofta är vi ute på fastigheter som är brandskadade, säger Bobby Sörensen ställningsbyggare på Hyrex.

Samtidigt som lägenheterna inne i fastigheten stämpas upp jobbar en rivningsfirma med att skota bort det som är kvar av den förstörda lägenheten. Med hjälp av en kran lyfts delar av tak, fasad och inredning bort. Allt samlas i containrar och forslas bort så att polisen kan göra en teknisk undersökning av materialet. Så fort gatan nedanför rensats kommer ställningsbyggarna att börja etablera en ställning och bygga en gångtunnel in till fastigheten. Senare kommer ett väderskydd att placeras över den utsprängda lägenheten.

– Det här skapar jobb för oss men egentligen är det sorgligt. De som bor i huset är ju fortfarande evakuerade, säger Bobby Sörensen.
Ingen har varit in i det som är kvar av den utsprängda lägenheten, riskerna för ras har ansetts vara för stora. Så fort ställningsbyggarna och rivningsarbetarna är klara med sitt arbete ska polisen genomföra en teknisk undersökning.
– Det är högsta säkerhetsnivå som gäller vi vill inte ha några personskador. Nu forsätter vi hela natten med att stabilisera byggnaden, säger Tony Kullman, restvärdesledare på platsen. Bobby Sörensen och hans arbetskamrater räknar med en hel del övertid innan deras arbete är färdigt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare röjer efter lägenhetsexplosion

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig