info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare rädda att dö av jobbet

En av hundra svenska byggnadsarbetare är dagligen rädda för att dö av sitt arbete. Över hälften av byggnadsarbetarna är någon gång rädda för att dö av sitt jobb.

Dödsfallen har ökat i byggbranschen under flera år. Förra året dödades 14 byggnadsarbetare, tre fler jämfört med året innan. Många av landets byggnadsarbetare är också rädda för att dö av eller bli allvarligt skadade av sitt arbete. Det visar nya siffror som Byggnads utredningsenhet har tagit fram åt Byggnadsarbetaren. 807 medlemmar har svarat på en medlemsenkät. En procent av dem är dagligen rädda för att dö av arbetet.

Det motsvarar i praktiken 1 000 medlemmar, enligt Byggnads utredningschef Anders Bäckström.
– Det är förvånande att siffran är så pass hög. Att så många varje dag är rädda att dö av jobbet. Man kan undra hur de egentligen mår.
16 procent av byggnadsarbetarna är rädda för att dö av jobbet, dagligen eller ibland. En stor grupp, ytterligare 40 procent, har svarat att de sällan är rädda att dö av arbetet. Men likafullt händer det att de känner denna rädsla.

De många skadorna i byggbranschen slår också igenom i svaren. Närmare 90 procent av byggnadsarbetarna oroar sig någon gång för att bli allvarligt skadad av jobbet. 41 procent är ibland rädda för att bli allvarligt skadade av jobbet. Fem procent känner denna rädsla dagligen. Övriga oroar sig aldrig för att bli skadade.
Risken för att bli allvarligt skadad är uppenbar i byggbranschen. Flera yrken i byggbranschen ligger högt upp på listan för Sveriges farligaste jobb, i en statistik som arbetsmarknadsförsäkringar, Afa, gjort. Där redovisas arbetsskador och sjukfrånvaro. Listan över de farligaste jobben toppas av industriyrken och olika yrken i byggbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare rädda att dö av jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig