info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare misshandlad

En byggnadsarbetare misshandlades på sin arbetsplats i Malmö. Bygget stoppades. Misshandeln var bara en del av en rad aktioner mot byggnadsarbetarna, som utsatts för hot och stenkastning.

Bygget av nya byggnader på Apelgårdsskolan, i Rosengård, Malmö stoppades av arbetsmiljöskäl efter att en byggnadsarbetare misshandlats, i tisdags.
Mannen slogs ner inne på arbetsplatsen och en mobb av ungdomar förföljde honom under stenkastning, när han tog sin tillflykt till manskapsbodarna.
Det var två 15-åringar, i sällskap med en 14-åring, som överföll den 41-årige byggnadsarbetaren. Mannen fick knytnävsslag mot huvud och kropp och sparkar. Han blev helt blåslagen och är sjukskriven idag.
Sedan jagades ungdomarna iväg. Bygget blev därefter stoppat på grund av arbetsmiljöskäl. Polisen kom till platsen, tog med sig ungdomarna och 15-åringarna blev anhållna.

Dagen före misshandeln avhystes en grupp pojkar från byggarbetsplatsen. I gruppen ska de tre ungdomarna ha ingått. Den utlösande faktorn till misshandeln är enligt pojkarna, att arbetaren skulle ha gjort en nazisthälsning. Men i själva verket gav byggnadsarbetaren en signal för att varna kranföraren, så att denne inte skulle komma till skada när pojkarna slängde sten.

Arbetet avbröts direkt efter misshandeln och i onsdags lade regionala skyddsombudet Mats Fredriksson ett skyddsombudsstopp.
– Det har varit problem på arbetsplatsen i stort sett sedan det startade i höstas, berättar han.
Det är ett gäng ungdomarna, kända av polisen, som vid ett flertal tillfällen gett sig på arbetsplatsen och trakasserat arbetarna.
– Byggnadsarbetarna har fått ducka för snöbollar, stenar och flaskor eller har ungdomarna stått och hotat dem med stenar i händerna. Dessutom har det varit inbrott och vandalisering på arbetsplatsen.
Under onsdagen hölls en möte med alla berörda parter: stadsdelsförvaltning, byggföretag, underentreprenör, Byggnads, arbetsmiljöinspektion, skola, närpolis, med flera. Ett förslag till åtgärdsplan för hur arbetsplatsen ska bli säker, väntas på måndag. Då blir det också ett nytt möte i stadsdelens regi. I planen ska ingå förslag på hur arbetsplatsen ska avgränsas från själva skolan och andra säkerhetsarrangemang, som att förbättra bevakningen.
– Arbetssituationen har varit helt oacceptabel. Två byggnadsarbetare har begärt omplacering och övriga kräver långgående garantier för säkerheten, säger Mats Fredriksson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare misshandlad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig