info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare jobbar fast de är sjuka

Byggnadsarbetare tillhör dem som har högst sjuknärvaro, det vill säga är sjuka men går ändå till jobbet. Det visar undersökningen Arbetsmiljön 2001.

Mellan 54 och 57 procent av byggnadsarbetarna har minst två gånger gått till arbetet trots att man borde ha sjukskrivit sig, visar intervjuundersökningen. Siffran varierar beroende på yrke.
Andra som jobbar fast de är sjuka är bland annat män i serviceyrken och lantbrukare.
Undersökningen bygger på intervjuer och enkäter till personer i olika yrken på hela arbetsmarknaden. Arbetsmiljöverket och SCB står bakom undersökningen som är baserad på ett urval av drygt 14 000 personer.

Byggnadsarbete sliter hårt. Av män i alla yrkeskategorier är byggnadsarbetare de som näst mest uppger att de är kroppsligt uttröttade efter jobbet. En tredjedel av bygg- och anläggningsarbetarna har varje vecka ont i höfter, ben, knän och fötter. Lika många anger också att de varje vecka har ont i rygg/nacke, respektive axlar och armar. Bland byggnadsarbetarna har cirka 70 procent tillgång till företagshälsovård, en ökning sedan förra undersökningen.

Något fler byggnadsarbetare har besvärliga arbetsställningar jämfört med den förra undersökningen 1999. Siffrorna tyder också på att byggnadsarbetarna gör mer tunga lyft än förut. Över två tredjedelar anger att de utsätts för buller. Både bland byggnadsträarbetarna och anläggningsarbetarna har utsattheten för vibrationer ökat. Närmare 60 procent uppger att de under minst en fjärdedel av tiden utsätts för vibrationer från handhållna maskiner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare jobbar fast de är sjuka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig