info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare i skottdrama

- Jag hörde ett par skott och tänkte bara att vi skulle sätta oss i säkerhet. Vi flydde upp på en balkong, berättar snickaren Leif Ekengren, som tillsammans med en kollega hamnade mitt i ett skottdrama. De tvingades sitta stilla på en kall balkong i åtta timmar medan det uppmärksammade dramat pågick.

Det var i måndags som en känd tv-profil sköt först en man i ryggen, sedan sköt han mot poliserna som kom. Det hände på Gotland och två snickare hamnade mitt i stormens öga.
Leif Ekengren och kollegan Kent Malmqvist skulle hjälpa stiftelsen Brucebo på Gotland att montera ner och frakta konst och skulpturer från Brucebo till ett lager i norra Visby. På gården bor också den 76-årige tv-profilen. Snickarna, som arbetar åt Byggnadshyttan, hade tillkallats för att göra de tunga lyften.

De byggde ställningar och arbetade hela dagen med nedmonteringen. När det tredje och sista lasset skulle gå vid 13.30-tiden var de klara med det mesta.
-Men det saknades två tavlor och ordföranden i stiftelsen skulle gå in till 76-åringen. Han bad oss vänta, för att det kunde vara lite känsligt. Efter ett par minuter hör vi ett par skott. Vi tänkte bara på att sätta oss i säkerhet. Vi sprang bakåt in i huset, jag och min kompis och så tog vi med oss en kvinna från stiftelsen, berättar Leif Ekengren.

De satte sig i säkerhet på en balkong.
-Vi fick sitta där i sju, åtta timmar och det var iskallt. Vi var inte alls klädda för det, säger Leif Ekengren.
Problemet var att de måste vara helt stilla för att inte väcka uppmärksamhet och röja sig.
– Vi var ändå inte så farligt rädda. Så fort vi kom upp på balkongen la vi upp en plan för vad vi skulle göra om han kom. Sedan var det bara att vänta.
Vid 21.30-tiden fångades mannen in efter att polisen öppnat eld och skottskadat honom. De tre på balkongen fick komma ner och resa vidare till lasarettet. Under tisdagen var Leif Ekengren i polisförhör, träffade en krisgrupp och gjorde flera intervjuer.
Idag, onsdag är han tillbaka på jobbet.
-Vi etablerar en ny arbetsplats. Den ligger vid en skog och här är det nog lugnt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare i skottdrama

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig