info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare får rehab på Gran Canaria

Skadade byggnadsarbetare får rehabilitering på Gran Canaria. Strängbetong sänder långtidssjukskrivna byggjobbare till den spanska ön för att de ska få en chans att träna upp sig och komma tillbaka till jobbet.

– Det är otroligt positivt att det äntligen händer något med rehabiliteringen, säger Björn Andersson från företagets mb-grupp.
Det rör sig om tre montörer och tre personer från Strängbetongs fabriksdel, som nu befinner sig på Gran Canaria. Montörerna har varit sjukskrivna i flera år.
– De var mycket glada över att få den här chansen att komma igen, säger Björn Andersson.

Strängbetong har tecknat ett avtal med Svenska Re som driver anläggningen i San Augustin på Gran Canaria. Företaget kommer i år att sända 18 personer till anläggningen, där de får träning och stöttning av specialister inom arbetsrehabilitering; läkare, sköterskor, sjukgymnaster, kuratorer, psykologer med mera. De får individuella program, en utvärdering görs av arbetsförmågan och under ett års tid följs de sedan upp hemma i Sverige.
– Vi är intresserade av att få tillbaka människor i arbete, där det är möjligt, säger Ingmarie Bäcklin personalchef på Strängbetong.

Det kan gälla rehabilitering tillbaka till gamla arbetsuppgifter eller till ett arbete som är lättare. I vissa fall behöver den skadade byta arbetsgivare och ibland är skadan så svår att man måste bli sjukpensionär. För Ingmarie Bäcklin är det viktiga att långtidssjukskrivna känner att företaget bryr sig och gör något för dem. De ska inte behöva gå i många år utan att något händer.
Att rehabiliteringen sker utomlands i sol och värme har en praktisk funktion. Många skadade har värk och den brukar lindras i ett varmare klimat.

På Strängbetong finns 64 långtidssjuka, det vill säga som varit borta i mer än sex veckor. Många har rygg och förslitningsskador. Andra har skadat sig i olyckor.
Rehabiliteringen på Gran Canaria är en del av företagets nysatsning på att hjälpa anställda att bli och hålla sig friska. Men man satsar också på att fånga upp byggnadsarbetare redan när de börjar få en liten känning som kan leda till en skada. Förutom den mänskliga vinsten räknar företaget med att dessa åtgärder också blir ekonomiskt lönsamma. Det är dyrt att ha skadad personal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare får rehab på Gran Canaria

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig