info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare får mest skador

Nu är det också vetenskapligt bevisat. Byggnadsarbetare löper mycket större risk att få ont i kroppen av sitt jobb, jämfört med arbetsledare och tjänstemän.

Ställningsbyggare har till exempel åtta gånger större risk att få besvär i skuldrorna jämfört med arbetsledare.
Ställningsbyggare är en högriskgrupp för besvär från alla delar av kroppen, medan exempelvis isolerare, kranförare och målare är en högriskgrupp för besvär från skuldror och nacke.
Knäbesvär drabbar ofta golvläggare, rörläggare, takmontörer, plåtarbetare och isolerare.
Vanligast är det, generellt sett, att byggnadsarbetare har ont i nedre delen av ryggen, skuldror, nacke och knän.

Att byggnadsarbetare slits hårdare kroppsligt än tjänstemän och arbetsledare, det har väl de flesta byggnadsarbetare sett. Men tidigare har det inte funnits belagt på detta vis. Nu finns det samlade uppgifter för alla byggyrkesgrupper om vilka kroppsdelar de får besvär i.
Eva Holmström, universitetslektor och forskare tror att byggnadsarbetare kommer att kunna ha nytta av resultaten.
-Till exempel vid en arbetsskadeprövning är det viktigt att kunna visa att vissa yrkesgrupper löper en ökad risk att få besvär av sitt arbete, berättar hon.

Hon har tillsammans med forskaren och statistikern Göran Engholm gjort undersökningen åt Sveriges Byggindustrier. Undersökningen är baserad på uppgifter från Bygghälsans regelbundna hälsoundersökningar från åren 1989-1992. Totalt sett rör det sig om 85 191 män; byggnadsarbetare i olika yrken, arbetsledare och tjänstemän.

Risken för skador ökar med ålder och faktorer som leder till skador är bland annat det ensidiga arbetet med framåtböjda och vridna arbetsställningar, arbeten med händerna över axelhöjd och knästående arbete. Också psykosociala faktorer har betydelse för om man ska bli skadad. En sådan är jäkt.
– Bland dem som angav att de jäktade mycket fanns en ökad risk för att få skador i alla delar av kroppen. De som jäktade mest löpte störst risk att få ont, berättar Eva Holmström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare får mest skador

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig