info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads vill stoppa rasism

Fyra fackförbund ska tillsammans med Expo dra igång ett gemensamt projekt mot rasism. Fackförbunden ska ut på landets yrkesgymnasieskolor för att föra en dialog med elever mot främlingsfientlighet och rasism.

I det senaste valet, visade sig att 20 procent av LO:s medlemmar i en opinionsundersökning kunde tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna. i själva valet röstade 5,5 procent av LO-medlemmarna på SD,vilket var en fördubbling jämfört med valet 2006. Även i Byggnads valenkät fick Sverigedemokraterna höga siffror. 10,4 procent av medlemmar var stödet bland Byggnads medlemmar, bland Sverigedemokraterna. Byggnads har sedan sommaren 2010 deltagit i projektet ”Stoppa rasismen i skolan, arbetsplatser och gymnasieskolor tillsammans med flera LO-förbund och Expo.

Öka takten i projektet

Nu fortsätter satsningen. Fyra fackförbund, Byggnads, Transport, Elektrikerna, IF Metall och den antirasistiska rörelsen Expo har nu bestämt sig för att gå vidare med projektet och öka takten i det. Så småningom ska man också bredda kampanjen till arbetsplatserna i projektet ”Stoppa rasismen på jobbet”.
–. Vi vill ha en samtal/dialog med våra medlemmar, killar och tjejer. Det är oerhört viktigt att man pratar om det och inte lägger locket på. Vi måste diskutera och samtala kring värderingar och vad vi som fackförening står för säger Johan Lindholm, Byggnads vice ordförande.
Undersökningar visar att resultaten i skolvalen på de yrkesförberedande programmen var att mellan 20 och 60 procent röstade på SD.

Varför röstar så många unga människor på SD?
– Det är en otrygghet som breder ut sig i samhället. Unga människor känner att de inte får plats riktigt. Det är svårt att få tag på en bostad, ett jobb och en trygg anställning. Unga är satta på undantag. Det får dessa konsekvenser, säger Johan Lindholm.

Har ni som fackförbund har varit dåliga på att tag i främlingsfientligheten?
– Vi måste vara självkritiska naturligtvis när man ser signaler och röstetal. Det är något som vi borde ha gjort, men inte har gjort. Vi har all anledning att vara självkritiska som alla andra, säger Johan Lindholm.
Projektet mot rasism i skolorna ska pågå ett år. Tanken är att satsningen ska nå ut till cirka 30 000 gymnasieungdomar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads vill stoppa rasism

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig