info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads: "Vi är inte så berörda"

Det var främst andra LO-förbund som drabbades, menar Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström.

De 75 miljoner kronor som LO, PTK och Svenskt Näringsliv gemensamt satsade på arbetsmiljöutbildning tog slut i förtid och nio av tio som deltog i utbildningarna var chefer. Flera av Byggnads regionala skyddsombud är kritiska och menar att öronmärkta pengar ‒ 50 procent till facken och 50 procent till arbetsgivarsidan ‒ hade gett bättre resultat.
Även Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström stämmer in i kritiken.
‒ Det var sagt att de här 75 miljonerna skulle sökas gemensamt av fack och arbetsgivare men där någonstans gick det fel. Facken fick inte vara med och det var bara arbetsgivarna som sökte.

LÄS MER:
”Borde ha varit hälften-hälften”
Utbildningspengar tog slut i förtid

Däremot menar Ulf Kvarnström att det i första hand var andra LO-förbund som drabbades.
‒ Vi är inte så berörda av den här satsningen för vi på byggsidan har redan en fullt fungerande utbildningsverksamhet som bekostas av arbetsgivarna och där är det hälften-hälften som går. Men det hade man inte på de andra facken, så där uppfattade man det här avtalet om 75 miljoner som väldigt positivt.

Gemensam utbildning
Byggavtalet innehåller en gemensam arbetsmiljöutbildning för skyddsombud och arbetsgivarrepresentanter som löper över fyra år. Avtalet om utbildningen slöts egentligen 2010 men det tog några år att få med arbetsgivarsidan på tåget.
‒ De första åren efter avtalet kom deltog inte arbetsgivarna. Det var katastrofalt, men där har det blivit en ändring, säger Ulf Kvarnström.
Han menar att avtalet i dag huvudsakligen fungerar. Undantaget är utbildningssteget ”samverkan och förändringsarbete”.
‒ Ett skyddsombud ska gå allt och vi kallar dem till utbildningen men vi har ingen möjlighet att kalla arbetsgivarnas representanter och de har det inte heller i sina kollektivavtal. Den utbildningen har inte blivit vad man tänkt ännu, säger Ulf Kvarnström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads: "Vi är inte så berörda"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig