info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads varslar igen

Onsdagen den 25 april bryter strejk ut om Byggnads inte tecknat avtal med VVS Företagen och Plåtslageriernas riksförbund innan dess. Varslet gäller fem avtal.

När Byggnads varslade om sympatiåtgärder med Handels sa avtalssekreteraren Torbjörn Johansson att det var självklart för byggnadsarbetarna att stötta deras fruar, sambos, döttrar och vänner i kampen för en jämställd lön. De stridsåtgärderna är avblåsta sedan Handels tecknade avtal på torsdagen men när Byggnads nu lägger ett nytt varsel, om stridsåtgärder i de egna avtalsförhandlingarna, handlar retoriken åter om jämställdhet.

Kräver kontroll över tiden

Utöver höjda lärlingslöner kräver Byggnads att tvång att jobba övertid samt beordrande av dygnetruntberedskap ska slopas.
– Det borde vara en självklarhet i dagens moderna arbetsliv för rörmokare och kylarbetare att kunna bestämma över sin egen fritid. Hur ska vi kunna uppnå jämställdhet i vårt samhälle när så många män av sina arbetsgivare fråntas möjligheten att hämta och lämna på dagis, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson enligt informationen på Byggnads hemsida.
Han hävdar vidare att Svenskt Näringsliv har stoppat en nästan färdig överenskommelse och säger att det inte är acceptabelt.

Fjorton företag berörda

Byggnads säger upp sina fem avtal med VVS Företagen och Plåtslageriernas riksförbund då alla dessa avtal förhandlas gemensamt. De fem avtalen är VVS-avtalet, kylavtalet, byggnadsplåtslageriavtalet, avtalet för ventilationsarbeten och avtalet för plåtbearbetning.
Uppsägningarna gäller från den 25 april. De varslade stridsåtgärderna träder i kraft klockan sex på morgonen samma dag. Då ska alla arbeten inom berörda avtalsområden läggas ner på fyra plåtföretag och sju av VVS Företagens medlemsföretag. På storföretagen Bravida, NVS och YIT läggs arbetet ner i vissa län, se faktaruta för komplett lista över vilka som är uttagna.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads varslar igen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig