info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads varnar för stensättarföretag

Byggnads varnar nu för ett stenläggarföretag som utför arbeten i Blekingetrakten. Enligt uppgifter jobbar de anställda svart för 500- 800 kronor per dag. - Jag vill varna så att allmänheten inte anlitar företaget, de är inte seriösa, säger Lars Hildingsson på Byggnads Sydost.

I förra veckan fick han kännedom om företaget, MSC Markstenspecialisten, som utför arbete i området. De lägger ut information i brevlådorna och anlitas av privatpersoner.
– Det framstår som en seriös verksamhet men enligt uppgifter får de anställda bara 50 till 80 kronor i timman. De får pengar direkt i handen och inga skatter betalas in. Jag tycker att allmänheten ska akta sig för det här företaget, säger han.
Sedan Lars Hildingsson fick tipset har han besökt ett tiotal arbetsplatser som företaget har i Karlskrona. Men de anställda har varit försiktiga i kontakterna. De är rädda om sina jobb.

I en intervju med Blekinge läns tidning berättar polska stenläggare från företaget att de jobbar svart för 800 kronor per dag.
– Bossen betalar oss direkt i handen. Ibland jobbar vi tio-elva timmar om dagen, säger en av dem.
I intervjun uppger de också att de stött på andra arbetare från Rumänien och Irak. En rumänsk stenläggare hade till exempel bara fått 500-600 kronor per dag.

Företaget har sitt säte i Umeå och de två delägarna är skrivna i Storbritannien och på Nordirland. Företagets lastbilar och bilar har också registreringsskyltar därifrån. Byggnadsarbetarna, såvitt känt ett 20-tal personer, kommer företrädesvis från Östeuropa, däribland Polen och Rumänien.
På flera håll i Blekinge har det förekommit rapporter om erbjudande från företaget till husägare om stensättning och asfaltering. Men företaget är inte registrerat för moms eller som arbetsgivare.

Facket har inget avtal med bolaget och inga medlemmar där och kan i nuläget inte göra något konkret. Men man har kontakt med polisen, för att denna ska utreda misstankar om ekonomisk brottslighet. Också polisen har varnat för företaget. Enligt uppgifter till polisen utlovas det att jobben görs korrekt och att husägaren ska få kvitto, men när man väl ska betala, blir det inget kvitto.

Bolaget finns registrerat med en care of adress till konsult- och revisionsbyrån Ernst & Young i Umeå. När Byggnadsarbetaren ringer dit framgår att man också där har problem med bolaget, eftersom man får ta emot fakturor som egentligen ska gå till byggföretaget. Markstensspecialisten har fått hjälp av byrån att starta sin verksamhet. Handläggaren har semester men en representant för revisionsbyrån låter meddela att ”Vi anser inte att de är seriösa.”

På Byggnads i Sydost undrar man över hur utbredd verksamheten är.
-Vi tar gärna emot tips från andra områden som haft samma problem, säger Lars Hildingsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads varnar för stensättarföretag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig