info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads utreder svåra olyckor

Byggnads ska göra egna utredningar vid allvarliga olyckor. Starten skedde vid den svåra Helsingborgsolyckan där två personer omkom. Förbundet har varit missnöjt med flera utredningar som gjorts av rättssamhället.

Vid flera allvarliga olyckor har Byggnads varit mycket kritisk till utredningar från såväl polis och åklagare, som arbetsmiljöverket. Man har ansett att många frågor inte utretts tillräckligt och det har funnits en besvikelse över en utebliven rättslig prövning. Det gäller bland annat Helsingborgsolyckan där två personer dödades och skadades svårt och dödsolyckan på SSAB, där en ugnsmurare dödades.

– Nu tänker vi skaffa oss egna kunskaper genom att aktivt gå igenom allvarliga olyckor, berättar Byggnads arbetsmiljöombudsman Kjell Johansson.
Den första egna utredningen gjordes på Helsingborgsolyckan och en fortsättning sker med raset på en byggarbetsplats i Göteborg där en person dödades. Successivt kommer fler olyckor att utredas.

Det är inte ett försök att ta över rättssamhällets roll, men väl ett sätt att skaffa sig kunskap om olyckorna, kunskap som kan spridas vidare så att inga fler händer. Det är också ett sätt att vara förberedd om man behöver begära överprövning, när man tycker att en åklagare släpper frågan för lätt. Att göra egna utredningar är ett sätt att driva frågan i botten. Att söka sanningen så långt det är möjligt.
– Jag upplever också ofta att rättsamhället är dåligt på att ta tillvara den kunskap som yrkesarbetare kan tillföra i en utredning. Men det ska vi ta tillvara, säger Kjell Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads utreder svåra olyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig