info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads utreder inkomstförsäkring

Byggnads utreder möjligheterna att åter införa en inkomstförsäkring för arbetslösa medlemmar. Den förra avskaffades för att den blev för dyr.

-Vi har ett uppdrag från kongressen att titta på detta, säger Byggnads andre förbundsordförande Lars Hildingsson.
Det handlar om att se över vad det skulle kosta att införa en ny inkomstförsäkring och vilka möjligheter som finns. Ett förslag ska så småningom lämnas till styrelsen.
Lars Hildingsson betonar att utredningen bara är i början och kontakter har tagits med Folksam, samma bolag som administrerade den förra försäkringen.

Light-version

Byggnads ekonomichef Niklas Rengen varnar för förhoppningar om en inkomstförsäkring på samma nivå som den förra.
– Vi för en dialog om en light-version där man kanske begränsar tiden man får ersättning och eventuellt har en lägre kompensation. Vi vill se vad som är viktigast i skyddet för medlemmarna i omställningen mellan två jobb, säger han.
Byggnads förra inkomstförsäkring infördes 2008 efter den borgerliga regeringens försämringar i a-kassan. Den gav arbetslösa medlemmar möjlighet till en extra ersättning. Tillsammans med a-kassan kunde det ge cirka 80 procent av lönen. Som mest kunde man få ersättning i 200 dagar.

Blev fyra gånger dyrare

Men försäkringen blev långt dyrare än beräknat och förbundets ledning ansåg att det var ohållbart att ha den kvar. Den avskaffades efter två år. Slutnotan hamnade på 225 miljoner kronor, cirka fyra gånger dyrare än beräknat, bland annat på grund av att arbetslösheten stigit kraftigt.
Många medlemmar blev dock besvikna över att ersättningen togs bort och frågan behandlades vid Byggnads kongress sommaren 2010.

Ska utreda

Förbundsstyrelsen fick då i uppdrag att efter det följande riksdagsvalet bedöma behovet av och formerna för en ny egenfinansierad inkomstförsäkring. Men hoppet stod samtidigt till att ett regeringsskifte i det efterföljande valet, vilket skulle leda till att a-kassan förbättrades.
Men det blev inget regeringsskifte och nu har alltså en utredning inletts. Lars Hildingsson tycker det är omöjligt att veta om det är realistiskt med en ny inkomstförsäkring eller inte.
– Vi ska se om det skulle kunna ske till en rimlig kostnad och hur man kan finansiera det, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads utreder inkomstförsäkring

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig