info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads till Lavalutredare:

Byggnads välkomnar en utvärdering av lex Laval, och tycker att utredarna ska granska hur lagen kan anpassas till internationella regler om facklig förenings- och förhandlingsrätt.

– Vi som är verksamma i byggbranschen har sedan länge kunnat konstatera att lex Laval har skapat en ohållbar situation på arbetsmarknaden där människor blir utnyttjade, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Byggnads tycker att det är viktigt att utredningen tar in synpunkter från parterna på arbetsmarknaden.

– Det är trots allt Byggnads och andra förbund som ser de problem som lagstiftningen skapar i våra medlemmars vardag och arbetsliv, säger Johan Lindholm.

Det är åtta år sedan blockaden i Vaxholm ägde rum då Byggnads krävde att utländska arbetare skulle få avtalsenliga löner. Konflikten ledde så småningom till lex Laval, som den svenska fackföreningsrörelsen kritiserat sedan dess. Bland annat vänder sig fackföreningarna emot bevisregeln, som innebär att arbetsgivaren kan undvika insyn, och förhandlingar med det svenska facket, om man visar papper på att de utstationerade har lika bra villkor som motsvarande svenskt kollektivavtal.

Regeringen tillsätter nu en parlamentarisk kommitté, med deltagare från åtta riksdagspartier, som bland annat ska göra en kartläggning av hur situationen när det gäller utstationerade ser ut.

Regeringen kommer också inom kort att presentera en proposition om att arbetsgivare, som utstationerar folk till Sverige, ska vara skyldiga att anmäla en kontaktperson till arbetsmiljöverket. Detta för att det ska bli lättare för fackliga organisationer att ta kontakt och begära förhandlingar om de utstationerades villkor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads till Lavalutredare:

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig