info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stöttar kalsongkonst

Byggnads delar varje år ut ett antal kulturstipendier. 457 personer sökte i år, nu har 16 stipendiater utsetts. En av dem ska använda pengarna till att skapa konst av färgglada långkalsonger.

Stipendiaterna får 15 000 kronor var. Konstnären Olle Magnusson från Huddinge utanför Stockholm är en av stipendiaterna. Han har sökt för att kunna ta sitt projekt ”Army of lovers” till en utställning på Hanaholmen i Finland, på ett svensk-finskt kulturcenter.
I ”Army of lovers” använder Olle Magnusson militärens avlagda långkalsonger, färgade i glada färger. Han har tidigare visat plaggen i kruttornet i Vaxholms fästning i Stockholm. I Finland ska de hängas utomhus.
Varför kallar du projektet army of lovers?

– Det är inte så krigiskt med långkalsonger, särskilt inte färgade långkalsonger, säger Olle Magnusson.
Han kallar det ett ”litet fredsprojekt” att åka runt och visa upp militärens gamla underkläder.
Olle Magnusson är en mångsysslare inom konsten. Han arbetar också med bland annat snö, is, skrot och trä i sitt skapande.
Finns det något tema, någon röd tråd som återkommer i det du gör?

– Det finns någon sorts rot i gammal folklig konst och proletär konst, något som är hämtat ur folkdjupen.
Han arbetar gärna med sådant som på något vis kommer ur arbetarnas värld. Hans intresse för den världen visar sig också i hans andra verksamhet; han driver ett tvätterimuseum i Huddinge. Där får man se hur tvättarbetet gick till under tidigt 1900-tal. Det var tack vare museet som idén att göra konst av långkalsonger föddes.
– När man tvättar på vintern fryser kläderna till is och stelnar. Då fick jag idén att man borde kunna bygga något med dem.
Det ledde till att han och hans dotter, Elin Magnusson, 2006 doppade långkalsonger i Luleälvens kalla vatten. Sedan kunde de staplas till fem meter höga pyramider som visades upp på Luleå Winter Biennal.


”His soul goes marching on”, verk som Olle Magnusson skapade tillsammans med Elin Magnusson i Luleå 2006. FOTO: Olle Magnusson

Nu arbetar Olle Magnusson på uppdrag av Huddinge kommun med att märka ut vägen fram till tvätterimuseet med hängande tvätt.
– Den kommer hänga som vindflöjlar, säger han.
Till sommaren väntar också en utställning som ska skapas av begagnade overaller. Och till hösten är det dags för den utställning i Finland som Byggnads beviljat stipendium för.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stöttar kalsongkonst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig