info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stoppar rysk timmerman

Norrmjöle fastighets AB i Umeå vill anlita en rysk timmerexpert. Byggnads säger nej och menar att det finns svenska byggnadsarbetare som klarar jobbet.

Norrmjöle fastighets AB står i startgroparna för ett stort kretsloppsprojekt i Umeå. Bland annat ska 400 bostäder byggas med kretsloppstänkandet som en röd tråd. Man vill anställa en rysk timmerexpert som tidigare byggt ett uppmärksammat hus i Umeå. Men Byggnads vill inte utfärda arbetstillstånd för experten.
– Jag kommer inte ihåg det här specifika fallet men har vi sagt nej har vi bedömt att kompetensen finns i Sverige, säger Torbjörn Molander, chef på Byggnads a-kassa.

Han menar att det är ett vanligt argument att hävda att kunskapen inte finns i Sverige.
– På Svinesundsbron sa Bilfinger Berger att svenska betongsarbetare inte klarade jobbet. Där sa man också att våra byggnadsarbetare var för dåliga på engelska för att förstå ritningarna, säger Torbjörn Molander.
På Norrmjöle fastigheter tycker man att situationen är besvärlig.
– Ingen i Sverige har den kompetens som han har. Vi skulle behöva anställa tre svenskar i så fall, säger Christer Kvick på Norrmjöle fastighets.
Han säger att han ska försöka föra dialog med Byggnads för att lösa situationen.
– Vi har inte för avsikt att anställa någon annan från Ryssland för projektet. Det är den här killens specifika kunskaper i vill åt, säger Christer Kvick.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stoppar rysk timmerman

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig