info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stämmer Skanska i arbetsdomstolen

Skanska gjorde avdrag på upp till 10 000 kronor från lönen för ett tjugotal byggnadsarbetare i Norrköping 2003. Nu kan lönetvisten vara på väg mot ett slut när Byggnads stämmer företaget till arbetsdomstolen och kräver att arbetarna ska få tillbaka pengarna.

Byggnads menar att det är ett brott mot kvittningslagen att göra sådana löneavdrag som Skanska gjort.
– En av snickarna fick en nolla på sitt lönebesked, precis innan jul. Enligt lagen får arbetsgivare i princip bara göra avdrag från lönen om arbetstagaren gått med på det. Lagen är mycket tydlig och ett skydd för löntagarna, säger Torbjörn Hagelin, ombudsman på Byggnads.
Snickarna arbetade på ett skolbygge i bostadsområdet Navestad i Norrköping under 2003 och vintern 2004.

Tvisten började enligt Byggnads som en ackordstvist hösten 2003. Facket ansåg att ackordet skulle ligga på 133 kronor i timmen medan företaget, enligt sina beräkningar, kom fram till att lönen skulle vara 121,50 kronor i timmen.
Sveriges Byggindustrier, som företrädde Skanska, begärde förhandling när man inte kunde komma överens om mätningen. Men redan innan förhandlingen ägt rum, gjordes löneavdragen på lönerna, upp till 10 000 kronor för en del av snickarna, strax före julen 2003.

Skälet till löneavdragen
var enligt arbetsgivaren att den beräknade timförtjänsten på 121,50 var 12 kronor lägre än den lön arbetarna fått i förskott.
Byggnads hävdar att det inte fanns någon giltig överenskommelse i botten. Facket hänvisar till en dom i arbetsdomstolen (nr 61, 2004) som slår fast att överenskommelser måste vara skriftliga för att gälla. Denna dom, nr 61, kom inte förrän efter händelserna i Norrköping. Men Byggnads menar att Skanska, ”som är Sveriges största byggföretag” borde känt till arbetsgivarsidans uppfattning att endast skriftliga överenskommelser är giltiga.

Med hänvisning till domen
, menar Byggnads i sin stämning ”att lönen inte kan uppfattas som något annat än en ensidigt bestämd tidlön”, som bolaget inte hade rätt att korrigera i efterhand genom löneavdrag.
Byggnads kräver att pengarna betalas tillbaka och att byggnadsarbetarna får skadestånd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stämmer Skanska i arbetsdomstolen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig