info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stämmer Adecco

Byggnads stämmer Adecco på totalt 1 471 465 kronor i Arbetsdomstolen. Byggnads anser att bemanningsföretaget har betalat ut för lite i lön till uthyrd personal.

Adecco har under perioden 14 juni 2010 till 31 december 2011 hyrt ut anställda vid Rekabs byggarbetsplatser i Lund. På arbetsplatserna gäller bemanningsavtalet. Enligt bemanningsavtalet ska de som hyrs ut ha ett genomsnittligt förtjänstläge (GFL). Med detta menas att de ska ha en timlön/månadslön som baseras på vad jämförbara grupper tjänar på samma arbetsplats.

En miljon i allmänt skadestånd

Byggnads yrkar på att Adecco ska betala 421 465 kronor för löner och semesterersättning till de medlemmar som fått för lite i lön.
Förbundet kräver också på att medlemmarna får ett allmänt skadestånd på 50 000 kronor. Utöver detta riktar också Byggnads ett stort skadeståndskrav mot Adecco på en miljon kronor i allmänt skadestånd som ska betalas till förbundet.

Ersättning för rättegångskostnader

– Anledningen till att vi yrkar på ett så högt belopp är att arbetsgivaren inte ska tjäna pengar på att bryta mot avtalet, säger Ellinor Gudmundsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Arbetsdomstolen har i flera fall dömt ut ett allmänt skadestånd med ett högt belopp, beräknat på den vinst som arbetsgivaren kunde beräknas ha gjort genom brott mot lag och avtal. Byggnads yrkar också på ersättning för rättegångskostnader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stämmer Adecco

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig