info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads slår tillbaka i AD

Mellan 2004 och 2009 vann Byggnads tio fall i Arbetsdomstolen och förlorade sjutton. Men förra året fick de i stället ett rejält övertag, genom att vinna sex mål av nio.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om att antalet tvister om ogrundade avsked och uppsägningar ökade förra året. Tre sådana tvister har Byggnads nu vunnit i rätten. Det är fall där arbetsgivaren levererat anklagelser mot anställda som de inte kunnat bevisa, och i sådana här fall har arbetsgivaren bevisbördan.
Domstolen gav också Byggnads rätt i två lönetvister och en tvist gällande hur arbetstid får läggas ut. I endast tre fall blev det förlust. I det nummer av Byggnadsarbetaren som kommer i slutet av veckan kan du läsa om samtliga domar.

Byggnads sållar hårdare

6-3 är alltså helårsresultatet mellan Byggnads och arbetsgivarna 2010, enligt Byggnadsarbetarens sammanställning. Redan året innan, 2009, vände man 2008 års nederlag till 3-3. Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson har ingen direkt förklaring, men säger att statistiken möjligen påverkas av att Byggnads sållar lite hårdare än tidigare innan man driver fall till domstolen.
En sådan utveckling kan också vara en förklaring till att få nya tvister skickades till domstolen förra året. Under 2010 lämnade Byggnads in 13 nya stämningar till Arbetsdomstolen, 2009 var antalet 28 och året dess för innan 23. Torbjörn Johansson tror att en ytterligare förklaring till det är ett förbättrat samtalsklimat mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier. Det ökar chansen att komma överens på egen hand. Och Byggnadsarbetarens genomgång visar mycket riktigt att endast ett av de företag som stämts i år är med i Sveriges Byggindustrier.

Drastiska stämningar 2010

Kanske minskar antalet tvister också till följd av att klimatet i branschen inte är lika kärvt då konjunkturen börjat vända uppåt igen. Men även om stämningarna blivit färre så sticker de som lämnats in ut desto mer. Exempelvis stämde Byggnads för första gången för etnisk diskriminering. Och sammanlagt kräver Byggnads de tio företag som de tretton stämningarna riktar sig emot på enorma summor; över 43,5 miljoner kronor. Nivån dras främst upp av att man krävt bemanningsföretaget Rimec på rekordstora skadestånd både i en lönetvist och för föreningsrättskränkning.
Byggnads blev i sin tur stämt två gånger av VVS-Företagen, gällande en lönetvist och en tvist om huruvida företaget hade rätt att säga upp en facklig förtroendeman.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads slår tillbaka i AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig