info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads säger upp största avtalen

Byggnads säger upp bygg- och anläggningsavtalen. Orsaken är att man vill slå ihop dem till ett enda avtal. Det framkom under tisdagens avtalsråd. Men några löneförhandlingar är inte aktuella.

Byggnads lämnade i dag, tisdag, in ett förslag på nytt kollektivavtal till arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI). Det nya förslaget vill förenkla avtalen genom att slå ihop de befintliga anläggnings- och byggavtalen till ett byggavtal.

Det främsta skälet är att Byggnads nu vill få bort flera av de surdegar som legat och jäst sedan tidigare avtalsskrivningar. Främsta exemplet är frågan om lönegranskningen. Där har arbetsgivarna och Byggnads aldrig lyckats komma överens om en gemensam avtalstext. Granskningsarvodet försvann under avtalsrörelsen i fjol. Men Byggnads vill fortfarande ha tillgång till uppgifter om löneutbetalningar, något som inte är självklart för arbetsgivarna.
– Vi hoppas nu komma överens om alla såna frågor fram till den sista mars nästa år. Så att vi får rent bord inför avtalsrörelsen 2010, säger Gunnar Ericson, Byggnads avtalssekreterare.

Annat Byggnads vill lösa är frågor om arbetstid och övertidsersättningar, liksom reglerna för underjordiskt arbete, kallortstillägget och standarden på bodar.
– Sådana frågor hinner vi aldrig med under vanliga avtalsrörelser, säger Gunnar Ericson.
Gunnar Ericson poängterar att det här inte är något uppror mot IF-Metalls och övriga industrifacks beslut att inte säga upp sina avtal. Lönediskussionerna får vänta till 2010.
– Vi ligger fast i LO:s samordning om lönerna, säger han.

BI:s vd Bo Antoni säger i ett pressmeddelande att uppsägningen var oväntad, men att den ger möjligheter till ett nyt ”modernt medarbetaravtal”.
– I dessa diskussioner önskar BI, som ett första steg, att det ska ges möjlighet att bilda fackklubbar med förhandlingsmandat i byggföretagen och att det som i praktiken är ett ackordstvång tas bort ur kollektivavtalen, skriver han.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads säger upp största avtalen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig