info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads säger upp bonuslön i Skanska

Bonuslönen för 2 000 Skanskaanställda i Göteborg bryter mot avtal. Det menar Byggnads och uppmanar fyra avdelningar i Västsverige att säga upp överenskommelserna.

Under 2001 gav bonuslönen i Skanska Väst mellan 4 000 och 20 000 kronor beroende på lönsamheten i projekten. Bonusen beräknades utifrån lönsamhet på arbetsplats och arbetschefsnivå.
Det är avdelningarna i Göteborg, Halmstad, Väst och Borås som alla har skrivit på överenskommelser om bonuslönen. Centralt har Byggnads inte agerat tidigare trots att man var informerad om förhandlingarna då avtalet förändrades senast i samband med att Skanska ville tillämpa det också på anläggningsjobb.

Nu menar Byggnads att överenskommelserna strider mot det centrala avtalets löneregler. Där har man, enligt Byggnads, varit överens om att resultatlöner bara är tillåtna om systemen är geografiskt begränsade och innehåller ett tydligt samband mellan den egna arbetsinsatsen och lönens storlek.
– Avdelningarna har inte gjort tillräckligt för att de här överenskommelserna ska följa avtalet. Därför uppmanar vi dem nu att säga upp dem, säger Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads.
Under våren har de anställda på Skanska Väst haft möten om Byggnads syn på överenskommelserna. Bernt Norén, facklig förtroendeman på Skanska Väst, säger att de som deltagit i mötena varit överens med Byggnads om att bonuslönen måste utformas i linje med centrala avtal.
– Det blir förhandlingar under sommaren som får leda fram till ändrade regler, säger han.

Tore Hallersbo, chef på Skanska Väst, anser att det är olyckligt och förvånande att Byggnads har för avsikt att säga upp bonuslönen.
– Vi har trott att vi var med på banan i och med att avdelningarna har skrivit på, säger han.
– Vi är självklart beredda att diskutera detaljer. Men min uppfattning är att vi har kommit en bit på väg mot ett lönesystem som ger ro.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads säger upp bonuslön i Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig