info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads säger nej till medlarbud

Byggnads sa nej och Sveriges Byggindustrier (BI) sa ikväll ja till medlarnas bud. Med största sannolikhet blir det nu byggstrejk på tisdag.

Straxt efter klockan 20:00 lämnade parterna sina svar till medlarna. Och eftersom Byggnads sa nej är det högst troligt att det blir strejk på tisdag. Över 3 000 byggnadsarbetare kommer då att lägga ner arbetet.
– Vi är besvikna över att medlarna inte har lyckats lösa hur huvudentreprenören får utökat ansvar för underentreprenörerna, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande i en kommentar.

”Inga förslag om arbetsmiljön”

Enligt facket fanns det i medlarnas bud inga förslag på hur problemen med arbetsmiljön ska lösas.
– Det finns inga förslag som på allvar möter upp våra frågor kring arbetsmiljön, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.
Enligt arbetgivarna var facket inte nöjda med någon punkt i medlarnas bud
– Medlarbudet saknade flera av våra förslag, men sammantaget var det väl avvägt, men Byggnads sa som jag förstår det nej till alla punkter, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.

”Byggnads saknar kompetens”

Mats Åkerlind lyfter fram att ingen av de tre medlarna var någon arbetsgivarrepresentant.
– Två har facklig bakgrund och en är tidigare minister. De har lagt intelligenta bra förslag på hur vi kan lösa de här frågorna. Jag vet inte hur Byggnads tänker när det gäller alternativa lösningar och jag tycker att de visar brist på kompetens.

Strejk på tisdag

Det mesta talar nu för att det blir strejk. Drygt 3 000 byggnadsarbetare över hela landet kommer då att lägga ner arbetet.
– Jag ser inte några förutsättningar för en lösning just nu, säger Mats Åkerlind.
Enligt Byggnads är det nu fackets ansvar att det nu finns en stor risk för att det blir en konflikt.
– Vi hoppas att vi kan undvika att varslet blir verklighet på tisdag och nu vilar det ett stort ansvar på arbetsgivarna att möta oss och hitta en lösning, säger Johan Lindholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads säger nej till medlarbud

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig