info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads: Rask har orubbat förtroende

Dagens Nyheter avslöjar i dag att Ola Rask, vd på Byggnads kursgård Rönneberga, låtit renovera en lägenhet på kursgården som hyrs ut till Rasks son. Trots avslöjandet har Byggnads ordförande Hans Tilly fortsatt förtroende för Ola Rask.

– Vi i styrelsen har fått fortlöpande redovisning om renoveringen och jag kan inte se att det skett några oegentligheter. Det säger Byggnads ordförande Hans Tilly, sedan Dagens Nyheter idag avslöjat att kursgården Rönneberga renoverat en lägenhet där sonen till kursgårdens vd bor.
Enligt DN har Rönnebergas vd, Ola Rask, som också sitter i riksdagen för socialdemokraterna, låtit lyxrenovera en lägenhet i en fastighet som kursgården äger. I lägenheten bor Rasks son. Ola Rask och hans hustru, som är vice vd i bolaget som driver kursgården, bor själva i en villa som bolaget äger i anslutning till kursgården.

Men DN:s avslöjande får alltså inte Byggnads ordförande att ompröva sitt förtroende för Ola Rask.
Som ordförande i bolaget Rönneberga HB, som ägs av Byggnads, Elektrikerna, Målarna och Skogs- och träfacket, har han haft en bra insyn i bolagets drift, säger han, även om han inte tycker att det är särskilt bra att familjen Rask har så stort inflytande.
– Men det där kom till innan jag blev ordförande och jag tycker att jag har fått bra information. Det här påverkar inte mitt förtroende för bolagets ledning.

Enligt Hans Tilly har kursgården nyligen kunnat betala tillbaka en miljon kronor av de lån som förbundet har placerade i bolaget. Och målet med kursgården, att erbjuda plats för förbundets kursverksamhet, uppfylls på ett ekonomiskt försvarbart sätt.
Ett dygn med helpension på Rönneberga kostar 1 780 kronor. Det är konkurrenskraftigt med jämförbara anläggningar i stockholmstrakten.

Orsaken till att Rönneberga har köpt bostadsfastigheter är, enligt Tilly, att kunna erbjuda bostäder åt personalen. Hyrorna sätts medvetet lågt för att locka personal. Ola Rask bestämmer, som vd, vem som ska få hyra lägenheterna. Sonen är inte anställd av kursgården.
– Vi diskuterar hyresnivån varje år i styrelsen. Utgångspunkten är riksskatteverkets norm för att undvika förmånsbeskattning, säger Hans Tilly.

Rasks son betalar enligt DN 6 000 kronor per månad för lägenheten på 90 kvadratmeter. Ola och Marianne Rask betalar cirka 12 000 kronor per månad för att bo i villan på 190 kvadratmeter. Villan renoverades i slutet av 1970-talet. Paret Rasks dotter arbetar sedan 1970-talet i bolaget, nu som ekonomiansvarig. När Ola Rask går i pension ska, enligt styrelsens plan, Marianne Rask ta över som vd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads: Rask har orubbat förtroende

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig