info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads personalchef kostar 1 700 i timmen

I januari kostade Byggnads tillförordnade personalchef 261 000 kronor, erfar Byggnadsarbetaren. Byggnads menar att man betalar honom runt 130 000 kronor i månaden.

– Vissa månader, till exempel strax innan semestrarna ifjol, kan det ha överstigit 130 000 kronor, säger Hans Tilly, 2:a förbundssekreterare och fortsätter: Han kostar 1 700 kronor i timmen och jobbar ungefär två och en halv dag i veckan.
Enligt Hans Tilly så är konsultens uppdrag att arbeta som tillförordnad personalchef de timmar han är på förbundet.

Men Byggnadsarbetaren erfar att förbundet betalade 261 000 kronor i januari, för arbetet som personalchef. Dessutom betalade Byggnads ytterligare en faktura under januari på 62 500 kronor till samma konsult. Då handlade det om arvode för ett projekt på förbundet. Den totala konsultkostnaden var således 323 500 kronor (261 000 + 62 500) för enbart januari månad.
Bakgrunden till att förbundet tog in konsult är att den ordinarie personalchefen sjukskrevs i början på förra året.
– Det var mycket som hände då. Bland annat Christer Jönssons bortgång. Personalfrågorna lades på hög tillslut tog vi in en konsult som en tillfällig lösning, säger Hans Tilly.

Under våren började konsulten som tillförordnad personalchef.
Gick ni ut och tittade om ni kunde få en billigare konsult?
– Nej, inga offerter eller liknade. Det var en akut situation.
Är det rimligt att betala 1 700 kronor i timmen för en personalchef?
– Nej, det är inte rimligt om vi då hade vetat vilken tid och utsträckning det gällde. Vi har diskuterat kostnaden och vet att det är mycket pengar. Därför har vi försökt begränsa det till en minimitid, säger Hans Tilly.

Nu har Byggnads gått ut med en annons där man söker en ny personalchef. Hans Tilly beräknar att tjänsten ska vara tillsatt i maj. Under tiden fortsätter konsulten som tillförordnad personalchef. Den totala kostnaden för Byggnads slutar då på 1 560 000 kronor (130 000 kronor/månad *12) räknat på ett år. Byggnads sjukskrivna personalchef tjänade 501 500 kronor inkomståret 2000. Med den lönen blir förbundets totala kostnad för denne ungefär 675 000 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads personalchef kostar 1 700 i timmen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig