info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads ordförande träffar kommun om tvist

Idag reste Byggnads ordförande Johan Lindholm till Umeå för att reda ut varför kommunen anlitat ett byggföretag utan kollektivavtal.

Byggnads ordförande Johan Lindholm kommer i dag att träffa kommunstyrelsens ordförande i Umeå Lennart Holmlund. Mötet gäller det tyska byggföretaget Seele som anlitats för glasarbeten på kulturhuset i Umeå. Beställaren av arbetet är företaget Väven i Umeå AB, som ägs av Umeå kommun och fastighetsbolaget Balticgruppen AB.

Byggnads i möte med kommunen

Seele saknar kollektivavtal i Sverige och har heller inga egna byggnadsarbetare på plats i Umeå. En ungersk underentreprenör, Buda Consult KFT, har kontrakterats av Seele för att utföra glasarbetet. Även den ungerska underentreprenören saknar kollektivavtal i Sverige.
– Jag ska träffa Lennart Holmlund för att briefa mig om läget, skriver Johan Lindholm i ett sms till Byggnadsarbetaren.

”Känns inte bra”

Enligt Lars Forsgren, avtalsansvarig i Byggnads region Västerbotten, är det besvärligt att en s-styrd kommun anlitar ett företag som saknar kollektivavtal.
– Det känns definitivt inte bra, säger han.
Selee företräds i Sverige av Mannheimer Swartling Advokatbyrå. Advokaten Sofia Pedersen säger att Seele inte alls är emot att teckna kollektivavtal, de är bara fel part att göra det med Byggnads.
– Seele har enbart tjänstemän i Sverige. De som utför själva arbetet är en underentreprenör. Seele kan inte teckna kollektivavtal med Byggnads eftersom de är fel part.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads ordförande träffar kommun om tvist

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig