info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads och Rimec i AD

Under onsdagen möttes Byggnads och företaget Atlanco Rimecs företrädare i Arbetsdomstolen. Företaget vill att domstolen avvisar Byggnads stämning med krav på hela 29 miljoner kronor.

Byggnadsarbetaren var på plats under förmiddagens förhandlingar. I botten finns en stämning som gäller att för låga löner ska ha betalats ut till 163 anställda då ett företag i Rimeckoncernen hade uppdrag på Borealis fabriksbygge i Stenungsund. Kraven landade sammanlagt på rekordhöga 29 miljoner kronor i stämningsansökan som lämnades in förra året.

Vill stoppa tvisten

Men förhandlingarna under onsdagen gäller inte huruvida de pengarna ska betalas ut. Nu ska domstolen först ta ställning till om tvisten har hanterats på ett sätt så att den alls kan prövas i rätten. Enligt det irländska företaget Atlanco Rimecs advokat Anders Elmér har Byggnads nämligen förhandlat med fel part inför stämningen.

Avtal med moderbolaget

Arbetarna på Borealis var anställda på ett dotterföretag till Atlanco Rimec. Flera av bolagets dotterföretag har varit verksamma i Sverige och det har även i tidigare tvister uppstått förvirring runt vem som egentligen varit Byggnads motpart. För två år sedan skrev Byggnads därför ett specialavtal med Atlanco Rimec, där bolaget tar på sig ansvaret för att alla dess dotterbolag ska följa avtalsenliga villkor. Men nu har alltså Byggnads ändå hamnat i en sits där hela den rekordstora stämningen kan falla på ett man sägs ha förhandlat med fel företag.

Olika bilder av förhandlingarna

Atlanco Rimec och deras svenske advokat Anders Elmér hävdar nämligen att endast ett dotterföretag varit representerat i förhandlingarna, medan stämningen vänder sig mot moderföretaget och vilar på det avtal som moderföretaget skrivit under.
Byggnads hävdar å sin sida att moderföretaget varit kallat och deltagit i förhandlingarna hela tiden. Advokaten Jonas Wiberg menar att det i sammanhanget framstod som självklart för Byggnads att företagets företrädare i förhandlingarna företrädde även moderbolaget, vilket arbetsgivaren alltså förnekar. I rätten försökte Jonas Wiberg bland annat visa att moder- och dotterbolag är tätt sammanflätade och att förhandlingsframställningar skickats till moderbolaget.
Dom meddelas längre fram under sommaren eller hösten.

Rimec vill jobba i Jämtland

Detta är långt ifrån den enda tvisten som Byggnads haft med Rimec (se faktaruta om övriga tvister som gått så långt som till stämning). Samtidigt får Rimecföretagen nya uppdrag. Just nu pågår förhandlingar mellan NCC och Byggnads om att NCC vill anlita ett Rimecföretag på ett bygge i Jämtland. I höstas anlitades de också av NCC på ett värmeverksbygge i Helsingborg.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads och Rimec i AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig