info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads och flera fackförbund i samarbete om Västlänken: ”Vi vill se till att avtal följs”

Byggnads Väst och flera andra fackförbund startar ett samarbete inför byggandet av Västlänken som drar igång i år. Syftet är att bevaka arbetsvillkor och arbetsmiljön på arbetsplatserna.

I år startar byggandet av Västlänken, som är en tågtunnel, som ska gå igenom Göteborg. En av tågstationerna som ska byggas är Haga station, som redan är upphandlad. Ett konsortium som består av det turkiska bolaget Gülermark, italienska Astaldi och norskägda Segermo blev tilldelat uppdraget. Byggnads Väst reagerade på att konsortiet låg en miljard lägre än det näst lägsta budet. Det låga anbudet oroar Byggnads Väst.

Har startat en styrgrupp

– Konsortiets anbud är 33 procent lägre anbud än tvåan, vilket är ganska mycket. Var ska man tjäna in pengarna? Kommer de att anställa billig arbetskraft som får taskig arbetsmiljö? säger Tomas Emanuelsson, ordförande i Byggnads Väst.
Byggnads Väst diskuterade med LO om att göra något gemensamt och tillsammans med flera andra fackförbund som Seko Väst, Målarna Väst, Elektrikerna Göteborg och Transport Göteborg har en styrgrupp nu startats. Syftet med gruppen är att bevaka arbetsplatserna för att få till schyssta arbetsvillkor.

Vill nå arbetskraften och hjälpa dem

Tågstationen Haga, som ligger 500 meter från Byggnads kontor, kommer att bli en stor arbetsplats med många utländska arbetare när bygget är i gång. Enligt Byggnads kommer det att bli ett tekniskt avancerat projekt med många öppna schakt. Under exempelvis byggandet av Citybanan i Stockholm fanns det stora arbetsmiljöproblem och sex personer förlorade livet.
– Vi vill genom Trafikverket försäkra oss att vi har tillgång till arbetsplatserna. Vi vill vara på plats och se till att arbetstider och kollektivavtal följs. Vi vill nå arbetskraften och hjälpa dem som jobbar där, säger Tomas Emanuelsson.

LÄS MER:
Göteborg – staden som glöder

Det ska finnas facklig samverkan

Åsa Markström är tillförordnad inköpsdirektör på Trafikverket och poängterar att hon inte arbetar direkt med Västlänken utan uttalar sig i generellt. Trafikverket har fått ett uppdrag från regeringen om sociala krav och i september hade Trafikverket tre workshops centralt med LO, Seko och Byggnads.
– De handlade om de arbetsrättsliga villkoren. Vi diskuterade hur man säkerhetsställer att de som jobbar får det som står i kontrakten, att man får minimilön och semester, säger Åsa Markström.
Efter workshopen kom man fram till att man ska testa fyra pilotprojekt i region Syd i södra Sverige, där det ska finnas facklig samverkan. Tanken är att fackförbunden ska vara med vid uppstartsmöten och bidra med kompetens, men även vara med under genomförandet av projekten.

Positivt på fackliga samarbeten

– Vi börjar med dessa fyra projekt för att vi ska hitta en modell som vi ska följa, men självklart ska vi ta det vidare med de andra regionerna också, som Västlänken. Vi ser positivt på fackliga samarbeten, säger Åsa Markström.
Byggnads Väst och de andra fackförbunden vill kunna få tillgång till arbetsplatserna. Hur ser ni på det?
– Jag kan just nu inte säga något om tillgång till arbetsplatserna och det beror på vilken typ av arbeten det är. Men med de fyra projekten i region Syd försöker man att hitta en bra modell hur man kan samarbeta, säger Åsa Markström.

LÄS MER:
Citybanan årets sämsta bygge

”Vi har en hård uppföljning”

Byggnads är kritiskt till att ni har tagit ett anbud som är en miljard lägre än tvåan. Kommentar?
– Vi riskbedömer alla våra upphandlingar utifrån sociala krav. För ett sådant här stort projekt hamnar man automatiskt i den höga riskklassen, eftersom det är så mycket pengar. Men vi har en hård uppföljning och kommer att ha riktiga revisioner ute på plats, så att avtalet följs, säger Åsa Markström.
Den 1 februari ska de fackliga förbunden ha ett möte i Göteborg om arbetsplatserna i Västlänken och då har man också bjudit in Trafikverket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads och flera fackförbund i samarbete om Västlänken: ”Vi vill se till att avtal följs”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig