info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads krav: 475 000 till efterlevande

Bilfinger Berger krävs på 475 000 kronor i skadestånd till familjen Stanko efter dödsolyckan på Svinesundsbron i augusti 2003. Vid olyckan förolyckades tvåbarnspappan Jan Stanko, 41 år.

Bilfinger Berger kan vara skyldigt att betala upp mot en halv miljon kronor till de efterlevande till Jan Stanko, den polske armerare som förolyckades på Svinesundsbron för ett år sedan. På tisdagen träffade Byggnads ombudsman, Per-Olof Blixt, Bilfinger Berger och Vägverket för att framför kravet.
– Enligt skadeståndslagen har vägverket, som byggherre, eller Bilfinger Berger, som huvudentreprenör och samordningsansvarig, ansvaret för att familjen får ersättning, säger Per-Olof Blixt.

Blixt uppger att Bilfinger Berger inte ställde sig avvisande men bad om en veckas tid att undersöka de juridiska förutsättningarna för kravet.
– Både vägverket och Bilfinger Berger är bekymrade och skäms över att de efterlevande lämnats i sticket. Men Bilfinger Berger anser att kraven bör riktas mot IMO, den tyska underentreprenören, säger Per-Olof Blixt.
Jolanta Stanko, änkan efter den förolyckade, och sönerna Oskar och Euzebiusz, har sedan dödsolyckan tvingats leva på en livränta på cirka 5 600 kronor per månad från den polska staten. För Byggnadsarbetaren berättar Jolanta att hon tvingats till svartjobb för att klara försörjningen.

I första hand vill Per-Olof Blixt nå en uppgörelse med motparterna. Om det inte är möjligt inväntar han eventuellt åtal för att parallellt med en rättegång driva skadeståndskrav.
Risken är stor att åtalet dröjer. Just nu får utredningen av Jan Stankos död stå tillbaka för andra utredningar som ligger på åklagaren Barbro Jönssons bord. Hon prioriterar så kallade förtursärende, där människor sitter anhållna eller häktade.
– De är just nu så många att jag knappt hinner med dem. Det är inte bra men så är verkligheten, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads krav: 475 000 till efterlevande

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig