info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads kongress: förbättra städerskornas situation

23 motioner till Byggnads kongress handlar om yrkesutbildning. Flera av dem tar upp byggstäderskornas situation.

Sex avdelningar kräver att Byggnads förbättrar byggstäderskornas arbetsmiljö och att de inom en snar framtid inför en certifiering för byggstäderskor. Bland annat så skriver avdelningen i Lund i sin motion att ” det är dags att ge ökad standard för yrkesgruppen och kanske också en liten extraslant i lönekuvertet. Som vi ser det är städning ett hantverk precis som rörläggning och snickeri”.
Tre motioner tar upp ställningsbyggarnas utbildningsnivå. Motionerna kan ses som en reaktion på den arbetsmiljövecka – då bland annat ställningar granskades – som Byggnads genomförde under hösten 2001. Enligt avdelningen i Malmö var resultatet en skrämmande läsning. Därför vill de att kongressen ska besluta att förbundet i samråd med ställningsbranschen strukturerar upp en utbildning som vänder sig enbart till ställningsbyggare.
Byggnads i Linköping vill att förbundet ska arbeta för ett bättre byggprogram. Enligt motionen prioriterar många gymnasieskolor samtliga kärnämnen på bekostnad av den praktiska utbildningen. Det leder enligt avdelningen till att många elever tappar sugen.
Ytterligare en motion tar upp byggprogrammet. Det är avdelningen i Dalarna som vill att lagbasutbildningen ska införas i gymnasieskolornas byggutbildning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads kongress: förbättra städerskornas situation

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig