info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads klubbar krav

I går träffades Byggnads avtalsråd för att fastställa kraven inför avtalsrörelsen. Förbundet ger sitt stöd till LO:s solidariska lönepolitik. De vill även prioritera kravet på en arbetsmiljöcertifiering och utöka föräldralönen.

Som väntat ställde sig Byggnads avtalsråd bakom LO-samordningens lönekrav på 3,5 procent och en extra satsning på avtalsområden med stor andel kvinnor och lågavlönande. En annan fråga som kommer att få genomslag i avtalsrörelsen är arbetsmiljön. Byggnads har tidigare fört fram ett krav på att det ska införas en arbetsmiljöcertifiering. Sveriges Byggindustrier har däremot visat ett svalt intresse för frågan och har uttalat att de inte vill prata arbetsmiljöcertifiering i avtalsrörelsen.
– Arbetsmiljöfrågan handlar om liv och hälsa, vilket Sveriges Byggindustrier inte vill prata om förrän om ett år. Ska tolv till arbetskamrater förlora livet till dess, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.
På avtalsrådet lyftes även frågan om hur facket kan underlätta för medlemmarna att få livspusslet att gå ihop. Ett sätt är att förlänga föräldralönen och därför kommer förbundet ställa krav på att föräldralönen utökas från dagens 3 månader till 180 dagar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads klubbar krav

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig