info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads i sympatistrejk

Byggnads, SEKO, Målarna och Elektrikerna har varslat om total arbetsnedläggelse och blockad för drygt 500 anställda i 20 företag.

Fastighetsanställdas förbund förhandlar om ett nytt avtal med arbetsgivarorganisationen Pacta. Avtalslöst tillstånd råder och sedan den 16 maj är en del av Fastighetsanställdas medlemmar uttagna i strejk mot Pacta.
Fastighets kräver att avtalet ska vara i nivå med övriga tecknade avtal inom fastighetsbranschen, kraven ryms inom LO:s samordning.

500 anställda i 20 företag berörs

Nu utökas konflikten när Fastighetsanställdas samarbetspartners i 6F, (Byggnads, SEKO, Målarna och Elektrikerna) varslar om sympatiåtgärder.
Totalt berörs 500 anställda inom de olika förbunden.
För Byggnads del, kommer personal på följande företag att tas i ut i sympatiåtgärder: YIT Sverige, Bravida Sverige, Betongindustri, Färdig Betong AB, Havator, Härnösands kranlyft, Nordic Crane Kynningarud, Nordic Crane Wind, Skanska Asfalt och Betong AB, Swerock.

”Märkligt att de vill ha ett lägre avtal”

– Det är märkligt att Pacta väljer att dra igång en arbetsmarknadskonflikt i syfte att få ett lägre avtal än andra tecknade avtal i fastighetsbranschen, säger 6 F:s förbundsordföranden i ett uttalande.
VVS Företagen kritiserar Byggnads i ett pressmeddelande med rubriken: ”Byggnads tröttnar aldrig”
– Att nu få ett konfliktvarsel visar på de oproportioneliga konfliktregler vi har. En viktigt exportindustri riskerar nu att drabbas av ett väsentligt produktionsbortfall trots att VVS Företagen har arbetsfred på vårt avtalsområde, säger Robert Jakobsson, förhandlingschef på VVS Företagen.

Konflikten träder i kraft den 18 juni klockan 18:00.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads i sympatistrejk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig