info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads har sålt Wihlborgs och Bergaliden

Byggnads och Byggnads pensionsstiftelse har sålt samtliga aktier i Wihlborg och Bergaliden för ett sammanlagt värde av knappt 600 miljoner kronor.

Köparna, Metall och Kommunal, betalade 11:50, 35 procent över gällande börskurs, per aktie i Wihlborg och 40:50 för de i Bergaliden. Byggnads gör i och med försäljningen en reavinst på 86 miljoner kronor och pensionsstiftelsen en reavinst på 16 miljoner kronor.
Metall och Kommunal har även köpt övriga ägarandelar i Bergaliden. Efter affären äger Metall 62 procent och Kommunal 38 procent. Dessutom äger de två förbunden tillsammans, direkt och indirekt, knappt 40 procent av såväl rösterna som kapital i Wihlborgs.
I och med affären förändras ägarstrukturen inför kvällens bolagsstämma i Bergaliden. Metall och Kommunal var de två förbund som ville ge Bergalidens tidigare ordförande, Tommy Qvarfort, ansvarsfrihet. Före affären hade de inte majoritet. Det har de alltså nu.
– De köper för att åstadkomma en gemensam ägarsyn på hur Bergaliden ska skötas, säger Clas Nykvist, ekonomichef på Byggnads.
Med största sannolikhet kommer Tommy Qvarfort att få ansvarsfrihet på bolagsstämman.
Att Byggnads nu säljer innehavet i Wihlborg var väntat. Byggnads styrelse har under en längre tid strävat efter att sälja innehavet. Möjligen påskyndades affären av problemen kring Bergaliden.
Var Byggnads ska placera de 600 miljonerna är inte klart.
– Vi ska i första hand placera dem på penningmarknaden så vi får ränta på pengarna. Sedan får vi se om och när det är läge att gå in i fonder eller aktier, säger Clas Nykvist.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads har sålt Wihlborgs och Bergaliden

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig