info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Byggnads förslag är lämnat till medlarna"

Byggnads går nu ut med att man gett medlarna ett förslag på hur huvudentreprenörens ansvar kan skrivas in i avtalet. Enligt Byggnads ligger nu bollen hos arbetsgivarna inför strejkhotet.

På tisdag bryter strejk ut på byggavtalet om inte en överenskommelse nås innan dess. Sveriges Byggindustrier har tidigare sagt till Byggnadsarbetaren att man väntar sig ett medlarbud att ta ställning till i slutet av påskhelgen.

”Skriv in huvudentreprenörens ansvar i avtalet”

En stötesten i förhandlingarna är Byggnads krav på att man ska skärpa huvudentreprenörens ansvar för underentreprenörerna.
Nu har Byggnads gått ut med ett pressmeddelande där man säger att Byggnads arbetat fram ett konkret förslag om ”hur branschen kan skapa ordning och reda genom ett huvudentreprenörsansvar inskrivet i avtalet”. Förslaget är lämnat till medlarna och Byggnads menar att bollen nu ligger hos arbetsgivarna.

”Det går om viljan finns”

Tidigare i dag, onsdag, sa Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind, till Byggnadsarbetaren att Byggnads har hållit fast vid lösningar som strider mot lagen, gällande just huvudentreprenörnas ansvar. I pressmeddelandet kommenterar Byggnads ordförande Johan Lindholm den typen av resonemang så här:
– BI har hävdat att ett huvudentreprenörsansvar i kollektivavtalet inte är rättsligt möjligt men vi är övertygade om att det går om bara viljan finns. Vårt förslag är framarbetat av våra jurister och det möter upp båda parternas synpunkter på ett konstruktivt sätt.
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin säger att man, av respekt för medlarnas arbete, inte vill gå in på detaljerna i förslaget i nuläget.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Byggnads förslag är lämnat till medlarna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig