info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads förlorade mb-tvist mot Bravida

En vunnen och en förlorad. Så ser facit ut för Byggnads i Arbetsdomstolen på sistone. Man vann en tvist om obetald lön för en anställd, men förlorade mot Bravida om förhandlingsordning enligt medbestämmandelagen.

Den första domen är en tredskodom, det vill säga en dom där företaget struntat i att svara på Byggnads anklagelser. Byggnads stämde A.N. Kompetent Bygg för att en anställd inte fått ut lön och andra ersättningar i samband med uppsägning. Eftersom företagets företrädare struntade i svaromål, beslutade arbetsdomstolen att A.N. Kompetent Bygg måste betala drygt 78 000 kronor till den anställde. Till det kommer skadestånd och kompensation för Byggnads rättegångskostnader på drygt 36 000 kronor.

Däremot förlorade Byggnads mot Bravida Sverige AB i en tvist om förhandlingsordning.
Bravida köpte 2006 företaget Franssons rör i Värnamo. Bravida är enligt MBL skyldiga att meddela sådana köp till företagets mb-ledamöter.
Byggnads hävdade att företaget kallade fel person till MBL-förhandlingarna och att förhandlingarna hölls för sent.
Men Byggnads fick avlsag i AD för hela stämningen och måste nu betala Bravidas och arbetsgivarorganisationen VVS-företagens rättegångskostnader på drygt 178 000 kronor.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads förlorade mb-tvist mot Bravida

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig