info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads förbereder sympativarsel

På måndag tar Byggnads beslut om sympativarsel till stöd för elektrikerna. Byggen som redan är indragna i konflikten och andra strategiska projekt är aktuella.

Byggnads har under veckan planerat hur man ska lägga de varsel om sympatiåtgärder som elektrikerförbundet begärt i den pågående avtalsstriden.
– De har begärt åtgärder och då är det självklart att vi förbereder oss, säger Byggnads förhandlingschef, Gunnar Ericson.
– Vi har tittat på vilka projekt elektrikerna tagit ut i konflikt men vi tittar också på andra projekt för att få så stor effekt som möjligt.

Byggnads förbundsstyrelse beslutar om åtgärder på måndag, den 17 maj.
Elkonflikten pågår sedan den 10 maj då 34 arbetsplatser med 450 till 600 elektriker togs ut i strejk. Strejken utlöstes efter det att elarbetsgivarna, EIO, sagt nej till ett medlarbud som enligt dem var en kopia på elektrikernas avtalskrav. Den 24 maj trappas konflikten upp sedan elektrikerförbundet varslat samtliga anställda på företag som arbetar på byggen som drivs av Skanska.

De viktigaste frågorna i konflikten är elektrikernas krav på att införa arbetsmiljölagens regler i avtal för att kunna påverka de pressade byggtiderna, olika syn på turordningsområden samt elarbetsgivarnas krav på att införa andra löneformer än ackord.
Arbetsgivarna har hävdat att LO och framför allt de övriga byggfacken kör elektrikerna framför sig för att vinna mark de aktuella frågorna. Det påståendet avvisar Gunnar Ericson.
– Det är elektrikerna som kör. Vi träffar dem både i LO-sammanhang och i byggfacken, men det är inte vi som styr, säger han.
– Men det känns självklart lättare att planera sympatiåtgärder när det handlar om frågor som vi känner igen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads förbereder sympativarsel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig