info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads fick ge efter om byggmoms i LO

Byggnads fick ge efter på sitt krav på slopad byggmoms som första åtgärd i LO:s bostadspolitiska program. Trots det anser Hans Tilly, Byggnads ordförande, att programmet är "väldigt bra".

LO kräver ökad konkurrens i byggbranschen, större investeringsbidrag till bostadsbyggande och egnahemslån till unga familjer. Det är huvudkraven i ett bostadspolitiskt program som lades fram på tisdagen.
Byggnads ordförande Hans Tilly har suttit med i den grupp som tagit fram programmet. Han har inte lyckats få med sig gruppen på att prioritera Byggnads krav på slopad byggmoms.

Enligt vad Byggnadsarbetaren erfar så har diskussionerna i gruppen varit heta. Representanter från andra fackförbund och från LO har föredragit andra åtgärder därför att slopad byggmoms ses som ett stöd till en bransch som visat sig fungera dåligt. Motståndet mot slopad byggmoms finns också på finansdepartementet, som haft ett indirekt inflytande i gruppen.
– Det har inte varit lätt att enas. Vi ville lyfta fram momsen mer medan andra ville lyfta fram egnahemslån och krav på ökad konkurrens, säger Hans Tilly. Han konstaterar att LO:s program väger tungt och säger att han hade föredragit att se kravet på slopad byggmoms som första punkt.
– Men det är ändå ett väldigt bra program, säger han.

I Byggnads befarar man att den långa åtgärdslistan blir svår att göra till konkret bostadspolitik. Företrädare för regeringen har konstaterat att åtgärderna kostar runt 20 miljarder kronor.
– Vi ville lyfta fram färre punkter, med momsen först. En sådan åtgärd kostar 3 till 3,5 miljarder kronor, säger Hans Tilly.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads fick ge efter om byggmoms i LO

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig