info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads: ekonomichef brast i tjänst

Byggnads förre ekonomichef, Tommy Qvarfort, anklagas i Byggnads verksamhetsberättelse för "brister i tjänsteutövning".

Som ekonomichef följde inte Tommy Qvarfort förbundets placeringspolicy och han skrev dessutom ensam under affärsavtal där reglerna om firmateckning kräver underskrift av två firmatecknare.
– Det handlar om interna regler som finns i förbundet och som inte följts i en del fall, säger Ove Bengtsberg, Byggnads ordförande.
Tommy Qvarfort avvisar anklagelserna.
”Jag har inte brustit i min tjänsteutövning. Anklagelsen är felaktig och mycket förvånande efter allt jag gjort för Byggnads”, skriver han bland annat i ett svar på anklagelserna.
När det gäller anklagelsen att ha tecknat firma ensam hävdar han att det rör sig om att han 1998 bekräftat till SE-banken att ett gammalt avtal, från 1993, avseende Slagthuset i Malmö fortfarande gäller. Avvikelsen från Byggnads placeringsreglemente anser sig Tommy Qvarfort ha fått acceptans för från Ove Bengtsberg och Byggnads huvudrevisor, Lars Wennberg, vid ett möte den 12 januari i år.
Arbetet med Byggnads bokslut har varit intensivt sedan Tommy Qvarfort tvingades avgå. Bland annat har omfattande värderingar av förbundets fastighetsinnehav genomförts.
Resultatet av arbetet är bland annat att värdet på förbundets fastighetsinnehav skrivits ned kraftigt, med 120 miljoner kronor.
– Vi har gjort en oberoende värdering av Pronovum, där den stora delen av nedskrivningen ligger. Det är den och flera liknande på andra fastigheter som ligger till grund för detta, säger Ove Bengtsberg.
Pronovum är en fastighet i centrala Norrköping som värderades till 182 miljoner kronor i bokslutet för 1997. Nu är det bokförda värdet halverat, till 91 miljoner kronor.
På grund av nedskrivningarna har resultatet för 1998 försämrats jämfört med de senaste åren. Bokslutet stannar på 13 miljoner kronor plus, jämfört med 45,5 miljoner kronor 1997 och 65,7 miljoner kronor 1996.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads: ekonomichef brast i tjänst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig