info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads beslöt själva att skjuta på varslet

Det var Byggnads som själva beslöt att skjuta upp sitt strejkvarsel i fredags. Det skedde inte på grund av någon begäran från medlarna, kan Byggnadsarbetaren avslöja idag.

I fredags kom uppgifter om att det första strejkvarslet i byggsektorn för cirka
2 100 byggnadsarbetare skjutits upp från den 12:e till den 19:e mars. I ett pressmeddelande från Byggnads uppgavs att facket hörsammat medlarnas begäran om mer tid för att finna en helhetslösning på Byggnads yrkanden och därmed skjutit på varslet.
Men enligt uppgifter till Byggnadsarbetaren kom initiativet att skjuta upp varslet från Byggnads själva. Något som också bekräftas av Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
– Vi ville ge medlarna mer tid för att komma fram till en bra helhetslösning. Det är anledningen till att vi sköt på varslet, säger han. I övrigt vill han inte kommentera vilka diskussioner som varit uppe under medlingen.
Enligt vad Byggnadsarbetaren erfar hade medlarna planer på att lägga ett förslag i konflikten rörande ordning och reda och arbetsmiljö på söndagen, mot att Byggnads tog tillbaka sitt varsel. Men under arbetets gång beslöt alltså Byggnads i fredags att skjuta upp sitt varsel, för att ge medlarna mer tid att arbeta.

Träffar medlarna

Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier tycker det är bra att varslet sköts upp.
– Medlarna har sagt att de vill komma igång tidigt och vi kommer att träffa dem nu i eftermiddag.
Medlarna kommer också att även att träffa Byggnads under måndagseftermiddagen.
Mats Åkerlind förväntar sig att de frågor som kommer upp bland annat blir Byggnads krav om ordning och reda och arbetsmiljö.
-Vi ställer oss positiva till ett långsiktigt arbete i de delarna tillsammans med Byggnads och övriga arbetsmarknadens parter, säger han.
I den pågående avtalsrörelsen är ordning och reda och arbetsmiljö de mest brännande frågorna. Ordning och reda handlar om krav från Byggnads om att huvudentreprenören ska vara ansvarig för hela entreprenörskedjan. Facket ställer även krav på arbetsmiljöcertifiering.

Varslet omfattar 3 000

Byggnads varsel om strejk omfattar över 3 000 byggnadsarbetare på 160 arbetsplatser. Det var tidigare fördelat mellan två tillfällen; cirka 2 100 som skulle gå ut i strejk den 12 mars och 1 100 som skulle gå ut den 19 mars. Nu gäller varslet den 19: e samtliga.
I fredags kompletterade Byggnads också med ytterligare varsel som ska träda ikraft den 20 mars, om ingen uppgörelse är nådd.
Det berör sammanlagt ett 100-tal personer. Dels handlar det om korrigeringar av tidigare varsel. Men för ett 70-tal av personerna, menar Byggnads att de tas ut för att företag försökt kringgå varslet genom att ta in andra företag. Arbetsgivarna hävdar att detta är en upptrappning av konflikten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads beslöt själva att skjuta på varslet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig