info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads avstår från mediehus

Byggnadsarbetaren kommer inte att gå med i LO´s planerade mediehus. Det har Byggnads förbundsstyrelse beslutat.

Byggnadsarbetaren fortsätter i egen regi. Byggnads förbundsstyrelse har bestämt att man i nuläget inte ska gå in i det mediehus som planeras.
Enligt Byggnads ordförande Johan Lindholm är det avgörande att Byggnads inte vill åta sig ytterligare ett stort administrativt samarbete.
Han säger att man har fullt upp med det nya samarbetet inom ramen för det nystartade servicebolaget Fasab, som drivs i samarbete med flera andra LO-förbund.
-Idag måste vi först av allt landa i det och få det på plats. Att gå in i ytterligare ett samarbete och en administrativ lösning kan kanske vara bra på sikt, men i dagsläget vill vi göra klart det vi påbörjat, säger han.
Johan Lindholm betonar att förbundsstyrelsens beslut inte ska tolkas som att man är negativ till bildandet av ett mediehus.

”Rimligt beslut”

På Byggnadsarbetaren tycker chefredaktören Kenneth Petterson att beslutet att stå utanför mediehuset är rimligt.
– Vi fortsätter som hittills med vår journalistik att spegla och lyfta fram villkoren för Byggnads många yrkesgrupper, säger han.
Också journalistklubbens ordförande Katarina Connheim delar den åsikten.
-Vi tycker det är bra att våra ägare har fattat ett beslut. Vi tror att vi som nischad byggtidning har större fördelar genom att stå utanför mediehuset, säger hon.

Ser över regionaltidningar

I beslutet sägs också att när mediehuset är på plats är Byggnads inte främmande för att Byggnadsarbetaren kan flytta in i samma lokaler. Tanken är dock att tidningen skulle bedriva sin verksamhet precis som idag. Enligt Johan Lindholm är en eventuell flytt att se som en möjlighet, men att det är en fråga man får ta ställning till vid ett senare tillfälle.
Byggnads kommer också att se över hur man ska arbeta med sina regionala tidningar i framtiden.

Utredning

För två år sedan tillsatte LO en utredning vars uppgift var att utreda möjligheterna för ett gemensamt mediehus för LO-förbundens medlemstidningar. Frågan har utretts och idag finns ett förslag på hur ett sådant mediehus ska kunna utformas och fungera. Målsättningarna har bland annat varit att få en förbättrad journalistik och bra ekonomi. Under utredningsarbetet har sju tidningar ingått; Arbetet, Byggnadsarbetaren, Dagens Arbete, Fastighetsfolket, Handelsnytt, Kommunalarbetaren och Sekotidningen. Också de ytterligare fackförbunden har eller ska fatta beslut i frågan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads avstår från mediehus

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig