info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads a-kassa förlorade i rätten

Länsrätten gav betongarbetaren Bert Örlin, 52 år från Rimforsa, rätt mot Byggnads a-kassa. - Det känns jätteskönt, men jag visste hela tiden att jag hade rätt.

Det var i mars år 2002 som Byggnads a-kassa beslutade att sänka Bert Örlins ersättning med 25 procent i 40 dagar. Enligt Byggnads a-kassa var orsaken att han inte tagit ett jobb som arbetsförmedlingen anvisat honom. Enligt arbetsförmedlingen skickades en anvisning ut i början av mars år 2002. Bert Örlin hävdar att han inte fått någon anvisning, utan fick vetskap om den först i september då han fick ett brev om att han blivit avstängd.
Bert Örlin har varit anmäld hos arbetsförmedlingen i Kisa sedan sommaren 1993. Han har varvat kortare anställningar med åtgärdsjobb och arbetslöshet. Han har under åren anvisats 21 arbeten. Han har tagit samtliga.
Stig Jonsson, handläggare på Byggnads a-kassa, bestämde att Bert Örlin skulle stängas av.
– Ord står mot ord. Det är svårt att veta vem man ska tro på, säger Stig Jonsson.
Bert Örlin överklagade kassan beslut om att reducera ersättning till styrelsen för Byggnads a-kassa, men styrelsen ville inte ändra det tidigare beslutet. Då gick Bert Örlin vidare till länsrätten.
– Jag visste att jag inte gjort något fel. Rätt ska vara rätt och jag har haft stor hjälp av Ronald Nyberg på Byggnads avdelning i Linköping, säger Bert Örlin.
Länsrätten skriver i domen att det inte kan uteslutas att Bert Örlin fått anvisningen, men mot bakgrund av att han tidigare inte avvisat något arbete så finns det inga godtagbara skäl att sänka hans arbetslöshetsersättning.
Styrelsen i Byggnads a-kassa har ännu inte fattat något beslut om de ska överklaga länsrättens beslut till kammarrätten, men det mesta tyder på att de inte går vidare.
– Jag kommer rekommendera styrelsen att inte överklaga. Jag tycker att det är bra att länsrätten granskat fallet. Och det är bra att bevisbördan inte ligger hos den enskilde personen, utan att det är arbetsförmedlingen som måste bevisa att de skickat ut en anvisning, säger Stig Jonsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads a-kassa förlorade i rätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig