info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggmaterial en miljöbov

Byggmaterial och transporter är miljöbovar i byggbranschen. Utsläppen som är kopplade till dessa ökar, visar en ny rapport. Dessutom ökar användningen av hälsofarliga kemiska produkter.

Rapporten är gjord av forskare vid KTH i Stockholm. De har bedömt hur bygg- och fastighetssektorn utvecklats miljömässigt mellan 1993 och 2007. Under perioden har växthusgaser från uppvärmningen minskat, medan de utsläpp som är en följd av transporter och tillverkning av byggmaterial har ökat.
– Vi vet inte riktigt vad ökningen beror på. Det kan bero på att byggverksamheten ökat och att man transporterar mer idag, samt att man kanske använder mer och annat byggnadsmaterial som ger upphov till utsläpp, säger Göran Finnveden, projektledare för rapporten och professor i miljöstrategisk analys vid KTH.

Mer kemikalier används

Han ser allvarligt på en annan upptäckt i rapporten. Användningen av farliga kemiska produkter har ökat inom bygg och fastighetsbranscherna. De är idag 1,5 miljoner ton per år för byggverksamheten. Det är en ökning med drygt 0,5 miljoner ton sedan 1993.
– Vi vet inte idag vad det beror på, men man borde undersöka det närmare. Det kan också här bero på en ökad byggverksamhet och att man använder andra byggmaterial. Det skulle också möjligen kunna bero på att man är duktigare på att klassa farliga material idag, säger Göran Finnveden.

Utsläpp av växthusgaser minskade

Totalt sett har utsläppen av växthusgaser gått ner i bygg- och fastighetsbranschen. Det beror på att de minskat i sektorn för uppvärmning, medan de ökat för själva byggandet.
Då det gäller minskningen av utsläppen från fastigheter tror forskarna att det beror på att man alltmer gått från fossila bränslen som olja, till exempelvis biobränslen.

Rapporten heter ”Miljöindikatorer för bygg-och fastighetssektorn 1993-2007. Den har producerats på uppdrag av Boverket i samarbete med bland andra SCB.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggmaterial en miljöbov

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig