info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygglönerna tappar mot industrin

Lönerna för trä-, betongarbetare samt murare (TBM-gruppen) ökade med 2,1 procent från första kvartalet 2004 till samma kvartal i år. Det visar Byggnads lönestatistik.

Löneutvecklingstakten ligger därmed på den nivå som parterna enades om i avtalsrörelsen 2004. Trots att konjunkturen i byggandet just nu är rätt god så tyder lönestatistiken på att löneglidningen uteblivit.
Enligt statistiska centralbyrån (SCB) ökade LO-medlemmarnas löner i privat verksamhet med 2,6 procent från februari 2004 till samma månad i år. Bygglönernas ökningstakt är alltså lägre än så.

Der är de fasta lönerna som ökar minst. Men prestationslönerna är inte heller de särskilt lönedrivande. Av de yrkesgrupper som har en ackordsandel av betydelse är det bara anläggarnas prestationslöner som orkat ta sig över avtalens nivå.
Andelen prestationslöner sjunker i alla grupper utom för anläggarna. Deras ackordsandel ökade från 17,8 procent fjärde kvartalet 2004 till 19,5 procent. TBM-gruppen har fortfarande den högsta andelen prestationslönetimmar, 21,5 procent. Det är en minskning med nästan tre procentenheter jämfört med fjärde kvartalet 2004.

I TBM-gruppen är ackordsandeln högst i Kalix och Skellefteå, med 37 respektive 36 procents prestationslöner. Men också Malmö och Stockholm, båda med 30 procents ackordsandel, ligger högt.
Precis som tidigare utgör de traditionella ackorden åtta av tio arbetade prestationslönetimmar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygglönerna tappar mot industrin

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig