info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbare riskerar förlora pension

En stor grupp byggnadsarbetare i Stockholm jobbar i avtalslösa företag och riskerar att gå miste om avtalspension och sjuk- arbetsskadeförsäkringar.

– Om det finns ett avtal är den anställde skyddad, även när arbetsgivaren slarvar med försäkringar och pensionsinbetalningar, säger Torgny Johansson, ordförande för Byggnads avdelning i Stockholm.
Byggettan har plockat fram alla personnummer i medlemsregistret och jämfört med arbetsgivarnas inlämnade personnummer över anställda byggnadsarbetare under perioden 1999 och 2000 i Stockholm.
Cirka 5200 medlemmar finns överhuvudtaget inte registrerade som anställda i byggföretag någon gång under denna period. När arbetslösa, studerande, dubbelanslutna, funktionärer, samt vissa byggyrken som saknas i redovisningen räknas bort, finns ändå en stor grupp kvar.
En del har också förmodligen bytt yrke men stannat kvar i Byggnads. Andra jobbar utanför länet. Vissa arbetsgivare kan också ha fuskat med redovisningen.
Kvar blir mellan 1000-2000 personer.
– Det är mycket osäkerhet i de här siffrorna. Men för oss är det allvarligt nog att en enda står utanför och riskerar sin pension och sina försäkringar, säger Torgny Johansson, Byggettan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbare riskerar förlora pension

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig