info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbare omskolas till tekniker

I spåren av satsningen på bredband har det uppstått behov av ny kompetens i byggbolag som gräver ner kablar.

Bland annat behövs det folk som kan hantera fiberkablarna på rätt sätt, folk som till exempel kan skarva, blåsa in kablarna i slangar, dra kablar inne i fastigheter och göra installationer.
Byggföretaget PNB har därför dragit igång kurser för att lösa problemet med bristen på kompetens, och locka byggnadsarbetare att börja jobba med detta.
– Vi hoppas fånga upp dem som är sugna på att prova något nytt och har därför startat en egen skola i Junsele. Kurserna är på 15 dagar, säger PNB:s vice vd Peter Condrup.
Intresset är stort bland byggnadsarbetarna.
– Även från andra byggbolag, avslöjar Peter Condrup.
Idag arbetar cirka 400 byggnadsarbetare inom PNB med att gräva ner fiberkablar och i ett nystartat bolag arbetar cirka före detta 50-60 byggnadsarbetare som kabeltekniker.
Peter Condrup beräknar att det behövs ytterligare cirka 400 grovarbetare under de närmaste två åren, och lika många kabeltekniker.
PNB Entreprenad är störst i Sverige när det gäller bredband. Företaget gräver ner fiberkablar både åt Telia och Utfors, sammanlagt cirka 500 mil.
Byggföretaget har också ingått ett avtal med Bredbandsbolaget om att bygga områdesnät och fastighetsnät till minst 500 000 lägenheter. I avtalet ingår att PNB ska stå för service och underhåll av Bredbandsbolagets alla kabelnät.
Dessutom har företaget fått uppdraget att bygga statsnät i 10-12 kommuner, antingen åt kommunen direkt, eller åt någon av operatörerna på marknaden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbare omskolas till tekniker

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig