info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbare jobbade svart och fick a-kassa

28 byggnadsarbetare från Dalarna gick på a-kassa, samtidigt som de jobbade svart i Stockholm. De misstänks nu för bedrägeri och riskerar att få bötes- eller fängelsestraff.

Avslöjandet om bedrägeriet kunde göras efter en omfattande svartjobbshärva som ekopolisen i Dalarna har utrett.
Falu tingsrätt dömde i höstas tre borlängebor i 30-årsåldern för fängelsestraff i mellan ett och två och ett halvt år för grova ekonomiska brott. Svarta löner doldes bakom falska fakturor.
Sammanlagt undanhölls 2,5 miljoner kronor från skattemyndigheten under 2001 och delar av 2002.
Svarthärvan avslöjade också att cirka 40 byggnadsarbetare från Dalarna hade arbetat svart i Stockholm. Troligtvis rör det sig om många fler, upp till 100, men bokföringen är bristfällig och därför har det inte gått att identifiera fler.
Ryktesvägen kom det fram att det fanns byggnadsarbetare som hade arbetat svart och fått a-kassa.

När ekoroteln vid polisen i Dalarna kontrollerade uppgifterna med skattemyndigheten och inkomstdeklarationen, visade det sig att 28 byggnadsarbetare hade arbetat svart, samtidigt som de fick a-kassa.
– Vi trodde att det var några enstaka, men blev nästan chockade att det var så många, säger Lars-Ola Sörestad, chef på ekoroteln i Dalarna.
Svartjobben med a-kassa har varit av varierande längd. Några har arbetat 1-2 veckor. Andra har arbetat längre tid, upp till ett halvår. För ett halvt år har en byggnadsarbetare fått ut cirka 70 000 kronor i a-kasseersättning. (Det genomsnittliga ersättningen för a-kassa är 616 kronor per dag, det vill säga 12 320 kronor per månad). Lägg sedan till svartlönen på mellan 20 och 25 000 kronor i månaden.
– Eftersom de har låg inkomst har de kanske också fått bidrag, exempelvis bostadsbidrag, säger Lars-Ola Sörestad.
Förundersökning har inletts och åtal väcks troligtvis före sommaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbare jobbade svart och fick a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig