info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbare får 157 000 kronor

Företaget betalade för lite i lön och stämde sina arbetare i polsk domstol. Nu har företaget gått med på att betala sammanlagt 157 906 kronor till de fyra byggnadsarbetarna och drar också tillbaka stämningen i Polen.

Byggnads i Jönköping kom i kontakt med de polska byggnadsarbetarna då de höll på med ett brobygge på väg 31 mellan Jönköping och Nässjö. De var anställda av företaget Kormal som gjorde jobbet på uppdrag av Peab.
I kontakterna med Byggnads kom det fram att de tjänade betydligt sämre än de skulle. Byggnads bestämde sig för att driva ärendet. Men under tiden uppstod problem på bygget. Något gick snett vid gjutningen av bron. Felen blev så stora att den måste rivas. Kormal skyllde på sina anställda och stämde varje enskild byggnadsarbetare i polsk domstol.

Drar tillbaka stämning i Polen

Byggnads drev ärendet i lokal och central förhandling, och därefter till Arbetsdomstolen. Förlikningen, som man nu kommit fram till, innebär att Kormal går med på att dra tillbaka stämningarna mot de enskilda arbetarna i polsk domstol. Företaget ska också betala sammanlagt 157 906 kronor till de fyra byggnadsarbetarna, som de får dela på, för de felaktiga löneutbetalningarna. I beloppet ingår en skadeståndsdel till var och en. Byggnads får 20 000 i ideellt skadestånd. När företaget gjort inbetalningen, ska Byggnads dra tillbaka sin stämning till Arbetsdomstolen. Vardera parten ska stå för sina egna rättegångskostnader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbare får 157 000 kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig