info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbare exponerade i forskning

- Byggnadsarbetare arbetar ofta över sin fysiska kapacitet, berättar Annika Härenstam, projektledare för Moa-projektet; moderna arbets-och livsvillkor för kvinnor och män, som presenterades under onsdagen.

Hon har undersökt hur det moderna arbetslivet påverkar människor, genom att se på såväl deras arbete, som fritid och hälsa. Generellt sett har stressen och jäktet ökat i arbetslivet.
Forskarna har i Moa-projektet fått fram åtta typiska kategorier som är baserade på människors arbets- och livsvillkor. Gränslösa, låsta, exponerade, tunga och enformiga, förändrade, hyggliga, rörliga och hindrade.
Byggnadsarbetare återfinns i gruppen exponerade, tillsammans med bland annat de som jobbar inom hotell-och restaurang, transport, med mera. Kännetecknande för gruppen är bland annat den höga fysiska påfrestningen, ofta en dålig arbetsmiljö med buller, vibrationer och kemiska risker. I gruppen finns mycket ohälsa, framförallt bland män. De flesta i gruppen lever i en traditionell familj eller är singlar.
De som mår bäst på dagens arbetsmarknad är de som har balans mellan arbete och fritid, bra chefer, trygga anställningar, har sluppit stora organisationsförändringar och är jämställda. De finns i administrativa jobb på stora arbetsplatser med både män och kvinnor.
Studierna har gjorts bland annat genom intervjuer och fysiska, ergonomiska mätningar. Moa-projektet har genomförts vid yrkesmedicin i Stockholm, i samarbete med yrkes- och miljömedicin i Örebro.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbare exponerade i forskning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig