info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbare arbetade "gratis" – nu betalar Obos ut pengar

Byggjobbare efter byggjobbare som arbetade mängder med timmar de inte fick betalt för. Skådeplatsen för utnyttjandet: Storföretaget Obos projekt Brf Blåbärsbacken i Åkersberga.

Renat Hadzhialiev och Mykhailo Sydoruk är några av de lurade byggjobbarna. Foto: Byggnadsarbetaren / Pressbild

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om en blockad vid ett bygge i Åkersberga – där norska storbyggaren Obos anlägger småhus i ”Härliga Valsjöskogen!”, som bolaget skriver på sin webbsida.

Så vidare härligt har det inte varit för byggjobbarna, merparten från Ukraina och Polen. Ingen eller för lite lön samtidigt som andra ersättningar för övertid och semesterersättning lyst med sin frånvaro. De har varit anställda av ue:n Contotal som har hängavtal med Byggnads.

En av dem är snickaren Renat Hadzhialiev som kommer från Ukraina.

”Jag jobbade från 28 september fram till den 9 mars. Två gånger har jag fått 28 000. De sade hela tiden ”Vi ska fixa, vi ska fixa” men det kom inga pengar”, berättade han tidigare för Byggnadsarbetaren.

Renat och de andra byggnadsarbetarna är medlemmar i Solidariska byggare, som är en del av SAC (Sveriges arbetares centralorganisation).

Renat Hadzhialiev och Mykhailo Sydoruk, några av de lurade byggjobbarna.

Sedan 1 januari 2015 gäller huvudentreprenörsansvar. En huvudentreprenör är ansvarig att se till att regler och avtal följs på ett bygge, även av underentreprenörer. Solidariska byggares lönekrav har därför ställts på Obos.

Fem medlemmar har nu fått ut lön på totalt 632 469 kronor, vilket är ungefär hälften av det begärda beloppet.

– Vi är glada att medlemmar har fått ut sina pengar för att täcka akuta kostnader. Men det dröjde två månader. Lagen föreskriver att pengarna ska betalas ut inom sju dagar, säger SAC:s förhandlare Pelle Sunvisson.

De fem snickarna har fått lön från januari, februari och delar av mars, men inte för den tid som de arbetade under hösten 2022. Som mest, för en av arbetarna, saknas 260 000 kronor.

Karin Hellgren, kommunikationschef. Pressbild: Obos

”Den lön som har betalats ut är baserad på de uppgifter om arbetad tid som har kunnat bekräftats med hjälp av tidrapportering, anställningsavtal och ID06. Övriga begärda pengar har vi inte kunnat bekräfta”, skriver Karin Hellgren, Obos kommunikationschef.

Hur ser ni på att ni har anlitat en underentreprenör som inte har betalt ut lön och ersättningar till sina anställda?

”Vi beklagar det djupt och har vidtagit åtgärder för att det inte ska kunna hända igen. Att det förekommer ohederliga aktörer i branschen är dessvärre ett välkänt problem och ställer till stor skada för såväl medarbetare som alla med goda avsikter. Det är något som vi branschaktörer och lagstiftare tillsammans måste motverka på olika sätt”.

Facket kräver också lön och ersättningar för 13 arbetare som arbetat under våren på byggarbetsplatsen i Åkersberga. Här ligger fackets fordran på en till två månadslöner.

– Underentreprenören har missköt sig med allt; anställningsavtal, skatter, löner och ID06. Under våren har det urartat med en enorm omsättning på anställda som arbetat utan avtal och utan ID06, säger Pelle Sunvisson.

Karin Hellgren på Obos, igen:

”I de fallen som vi inte har betalat ut de begärda lönerna så har inget anställningsavtal kunnat uppvisas. Det har funnits fragment av underlag i varierande utsträckning men som vi anser inte är tillräckligt för att en utbetalning ska kunna ske. Vi vill inte hamna i en situation där vi avlönar svart arbetskraft, vilket inte bara är olagligt utan också skadligt för hela branschen.”

Men Solidariska byggare kommer fortsätta driva ärendet även för de 13 arbetarna.

– Ja, det kommer vi att göra på den ena eller andra sättet. Det återstår att se om det blir blockader, förhandlingar eller stämningar, säger Pelle Sunvisson.

Contotal har i en tidigare intervju med Byggnadsarbetaren tillbakavisat snickarnas lönekrav.

– Det finns inga löner som inte är betalda. De som varit på arbetsplatsen och som loggat in är människor som har fått lön, sa bolagets vd Joakim Eriksson.

Obos – en av de största
  • Norska medlemsägda Obos är en av Nordens största bostadsutvecklare och har etablerat en stark position på den svenska marknaden
  • Koncernen har totalt omkring 2500 anställda, varav cirka 700 i Sverige.
  • Enligt Byggföretagens 30-i-topp-lista över de största byggföretagen i landet 2022, hamnar Obos på 11:e plats när det gäller antalet anställda.
Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbare arbetade "gratis" – nu betalar Obos ut pengar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig