info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobb ökar risken för reumatism

Asfalt, vibrationer, stendamm och mineraloljor medför alla en ökad risk för reumatism. Asfaltarbetare löper en stor risk att få ledgångsreumatism av sitt arbete, visar en ny studie.

Undersökningen är gjord av läkaren Åsa Reckner Olsson och visar helt nya samband mellan påverkan i arbetet och reumatism. Asfaltarbetare visade en tolv gånger högre risk att få sjukdomen.
– Det är svårt att veta vad som orsakar detta. De är utsatta för mycket. Det är ett fysiskt tungt arbete, med vibrationer, stendamm och mycket kemikalier som de får i sig via andning eller hud, säger Åsa Reckner Olsson. Hon arbetar vid universitetssjukhuset i Linköping och hennes avhandling handlar om sambandet mellan yrken, exponering och risk för att få ledgångsreumatism.

Man vet idag ganska bra hur förloppet ser ut när man väl fått ledgångsreumatism men väldigt lite är känt om vad som startar sjukdomen. Avhandlingen består av två större studier. Totalt ingick sex asfaltläggare, fem hade fått ledgångsreumatism. 13 personer uppgav att de arbetat med asfalt. Bland dem var risken för reumatism sex gånger större än normalt.

Bland dem som jobbat med vibrationer var risken för reumatism dubbelt så stor, jämfört med för en jämförelsegrupp. Vibrationerna gällde såväl vibrationer från handhållna maskiner som helkroppsvibrationer.
– Sambandet mellan reumatism och vibrationer är inget man har sett tidigare. Men resultatet blir säkrare genom att man kan se att ju mer man exponerats för vibrationer, desto större är risken av få reumatism.

Också de som utsätts för stendamm löper en ökad risk. Sedan tidigare är det känt att kiseldamm kan ge ledgångsreumatism. Men det är oklart exakt vilket stendamm de som deltar i undersökningen har utsatts för.
Också mineraloljor innebär en ökad risk, men inte heller här vet man exakt vilka oljor som använts.
– Det är sedan tidigare känt att mineraloljor kan framkalla ledinflammation hos försöksdjur, både om oljan injiceras och om djuren får olja på huden, säger Åsa Reckner Olsson. En tidigare stor studie om kylmontörer visade att det fanns ett samband mellan mineraloljor och ledsvullnad. I den nya studien finns också ett klart samband mellan exponering för asbest och reumatism.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobb ökar risken för reumatism

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig