info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobb ger utslitna knän

Som byggnadsarbetare löper du 40 procent större risk än genomsnittet att drabbas av ledsvikt i knän. Det konstateras i en avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Nästan bara kvinnor drabbas av förslitning i knäledens utsida. Det konstaterar ortopeden Jonas Weidow, som undersökt olika former av ledsvikt i knän.
Förslitning i knäets utsida är en relativt ovanlig form av ledsvikt. När Jonas Weidow jämförde kvinnor med sådana ledförslitningar med kvinnor som inte hade samma skada, såg han ett tydligt samband mellan skadan och ett bredare bäcken.

Den vanligare förslitningsskadan på knän, på insidan, beror på hård belastning. Det visas av att lantbrukare och byggnadsarbetare är klart överrepresenterade bland dem som drabbas. Lantbrukare löper 70 procents ökad risk för sådan ledsvikt medan byggnadsarbetare löper 40 procents ökad risk.
– Vi tolkar det som att det krävs en ansenlig mängd upprepat våld mot knäleden för att man längre fram i livet ska utveckla ledsvikt och bli opererad med knäledsprotes, säger Jonas Weidow i ett pressmeddelande i samband med att hans avhandling presenterades den 11 maj.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobb ger utslitna knän

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig